23 Nisan 2006

BASINDA GAZİPAŞA
KİTAP ŞENLİĞİ
Antalya'nın Gazipaşa ilçesinde 17-18-19 NİSAN 2006 tarihlerinde düzenlenen "Kültür Sanat ve Kitap Şenliği"nin ardından EVRENSEL gazetesi kültür sayfasında ve CUMHURİYET gazetesinde Deniz Som'un köşesinde çıkan yazıları aşağıda okuyabilirsiniz...
CUMHURİYET'TE 'DENİZ SOM' YAZDI:
Yazardan korkan Gazipaşa Kaymakamı

ANTALYA Gazipaşa'da geçen hafta bir kitap şenliği düzenleniyor. Şenliğe yazar Aydoğan Yavaşlı ile katılan mizah yazarı arkadaşımız Cihan Demirci 'nin izlenimleri şöyle:
''Gazipaşa, genç ve dinamik belediye başkanı Cemburak Özgenç sayesinde ilk kez, evet ilk kez bir kitap ve kültür şenliği ile tanıştı. Şenlik kapsamında okullarda söyleşi ve imza günü yapılması planlanmıştı fakat belediyenin tüm izin başvurularına rağmen tıpkı Karadeniz Ereğli'sinde geçen ay olduğu gibi Gazipaşa'da da kaymakam ve ilçe milli eğitim müdürü tarafından bu girişim engellendi.
Belediye ve esnaf kitap bağışı yapınca yazarlar sadece bir okula girip ve çocuklara fazla yaklaşmadan kısa bir söyleşiyle okulu terk ettiler; ne de olsa yazar dediğin tamamen 'tehlikeli madde' olmuştu AKP iktidarının ellerinde gün be gün erimekte olan Türkiye Cumhuriyeti'nde! Ancak her türlü engellemeye karşın, birbirinden aydınlık yüzlü Gazipaşalılar, yazardan ve kitaptan korkan idarecilere inat üç gün boyunca fuar alanını doldurdular.''
(DENİZ SOM-Vaziyet Köşesi- Cumhuriyet-23 Nisan 2006)
Gazipaşa Şenliğinde Fuar alanında bir görüntü..
EVRENSEL'DE 'CİHAN DEMİRCİ' YAZDI:
Gazipaşa kitap ve yazar yüzü gördü!
Antalya'nın Gazipaşa ilçesinde 17-18-19 Nisan tarihleri arasında ilk kez yapılan Kültür-Sanat ve Kitap Şenliği, belediyenin desteği, yerel idarecilerin de kösteğiyle(!) gerçekleşti!

Antalya'nın Gazipaşa ilçesinde, Gazipaşa Belediyesinin katkılarıyla ilk kez bir kitap-kültür-sanat şenliği yapıldı geçtiğimiz 17-18-19 Nisan günlerinde... Şenliğin düzenlenmesinde Antalya-Kybele Kitabevi de yazarların kitaplarını sergileyerek, söyleşi ve imza günleri düzenleyerek destek verdi. Son derece iyi niyetli ve üstelik 33 yaşında gencecik bir belediye başkanına sahip olan Gazipaşa ilçesinin fuar alanında gerçekleşen bu üç günlük şenliğe; Vural Savaş, Yılmaz Dikbaş, Cihan Demirci, Aydoğan Yavaşlı, Hikmet Özkaya, Vedat Sümbül, Çetin Köyoğlu, Mehmet Yıldız söyleşi ve imza günleriyle, Halk müziği sanatçısı Ali Ekber Eren de sazı ve sözüyle katıldı. Üstelik şenliğe katılan; Vedat Sümbül, Hikmet Özkaya, Çetin Köyoğlu ve Mehmet Yıldız bu yörede yaşayan, bu yörenin yetiştirdiği sanatçılardı.

Fuar alanını 3 gün boyunca dolduran birbirinden aydınlık yüzlü Gazipaşa'lı öğrenciler, öğretmenler, gençler yazarlarla birebir söyleşip, kitap imzalatarak mutluluk yaşadılar. Ancak bu şenlik kapsamında 3 okulda söyleşi ve imza gününe katılacak olan Cihan Demirci ile Aydoğan Yavaşlı, geçtiğimiz ay Karadeniz Ereğli'sinde yaşadıklarını burada da yaşayıp, kaymakam ve İlçe Milli Eğitim Müdürü engeliyle karşılaştılar. Belediyenin ve duyarlı esnafın kitap bağışlamasıyla bir ilköğretim okuluna giden iki yazar, burada öğrencilerle kısacık bir söyleşi yapabildiler. Öğrencilerin yazarlara fazla yaklaşmaması istenmişti bir kere!..

AKP elinde, devletin değil iktidarın idarecileri haline gelenlerin tüm engellemelerine rağmen, öğrenciler fuar alanını doldurup, yazarlarla ve kitaplarla kucaklaştılar. Böylece, Antalya gibi gelişmiş bir şehrin, en uç nokradaki ilçesi Gazipaşa, belediye başkanı Cemburak Özgenç'in desteğiyle yazarla-kitapla tanışmış oldu. Okullara silahın, bıçağın, sustalı çakının, uyuşturucunun kolayca girdiği berbat bir ortamda, okullarda şiddetin egemen hale geldiği, her geçen gün öğrencilerin birbirini yaralayıp-öldürdüğü bir dönemde, yazara ve kitaba düşman olanlar ise sadece yaptıklarıyla kaldılar...

(EVRENSEL-Kültür Sayfası- 22 Nisan 2006- Cihan Demirci)

Hiç yorum yok: