17 Kasım 2023

METİN UCA'NIN ARDINDAN DAM ÜSTÜNDEN BİR KAÇ SATIR...

Aramızda sadece 1 yaş vardı. O benden bir yaş büyüktü. Bizim kuşaktı Metin Uca... Onu 90'lı yılların başlarında, Metin henüz muhabir gazeteciyken, yolun başındayken tanımıştım. 

Sonra yollarımız zaman zaman kesişti, MSM'de öğretmenlik yaptığım 2000'li yılların başlarında bir kaç kez sohbet ettik, ara ara denk geldik, siyasi mizah yapmanın zorluklarının henüz başladığı dönemlerdi, sunuculuk yapması sayesinde kanallarda yer açabildi kendine. 

Ama havuz medyasının en ufak muhalif sesi bile boğduğu yıllarda o da ekranların dışına düştü, biz son 10 yılda yazar-çizer olarak nasıl bir köşeye atıldıysak, o da onu ünlü yapan ekranlardan uzakta kaldı, çünkü o ekranlar artık iktidar maşalarının ya da çift taraflı kullanışlı isimlerle dolmuştu!..

Toplumsal ve siyasal eleştiri taşıyan bir mizah yapmanın adeta yasaklandığı bir süreçte o içi boş stand-uplara da asla saplanmadı, sırf rahat kafa ve iyi para için işin kolayına kaçmadı!.. Tek kişilik içi dolu gösteriler, sabun köpüğünden oluşmayan sahne şovları, dergi yazıları ve kitaplar yazarak geçirdi son yıllarını. 

Bu ülkede insanın yaptığı işte bağımsız kalabilmesi, dik durabilmesi hiç ama hiç kolay değildir, şimdi bakıyorum, onun duruşundan çok uzak duran, her dönem yapışacak bir iktidar gücü bulan güruh, her zaman olduğu gibi timsah gözyaşlarıyla gene onu anmada en ön sırada yani protokoldeler!!!


Oysa ki eğilmemiş, türlü engellere rağmen inatla dik durma mücadelesi içindeki insanlar bu ülkede yaşarken sanki "sevilir" gibi yapılsalar da aslında hep yalnızdırlar, ölümünden sonra Metin Uca'nın da aslında kuru kalabalıklar arasında ne denli yalnız olduğunu ardından tören yapılmamasını, mezara konma yerine yakılıp küllerinin boğaza atılmasını istemesinden anlayabiliriz...

İyi, yürekli ve cesur insanlarına yaşarken asla sahip çıkmayan bu binbir yüzlü sahtekar toplum, şimdi bir süre üzülebilirsin, sonuçta bugün ülkede zaten sayısı kelaynak kuşlarıyla yarışan iyi sanat insanlarından biri daha erkenden gitti, bir başkası gidene kadar aynı perdede gidenlere gittikten sonra üzülme oyununa devam!!!!

Sana da güle güle sevgili Metin Uca dost, öteki taraf masalına inananlardan olmadığımız için ve öteki dünya da zaten bu dünya olduğu için küllerinden doğacak benzerlerin olsun demek bence en yerinde dilek, artık zor bulunan "hakiki mizah" dolusu sevgilerimle... 

DAMDAKİ MİZAHÇI Cihan Demirci


#MetinUca #Gazeteci #Yazar #Şovmen #Sunucu #Seslendirmeci #Tiyatrocu 

METİN UCA (1961 İstanbul/ 17 Kasım 2023 İstanbul)


Hiç yorum yok: