12 Temmuz 2023

CİHAN DEMİRCİ YAZDI: "SONUNDA 'VAROLMANIN DAYANILMAZ HAFİFLİĞİ''Nİ DE YİTİRDİK!.."


MİLAN KUNDERA 20. yüzyılın dünya üzerindeki en önemli romancılarındandı. 1929'da Çekoslovakya vatandaşı olarak doğmuştu ama ülkesinde yaşayamaz ve soluk alamaz hale gelince 70'lerde ülkesini terk edip Fransa'ya yerleşti ve 1981'de Fransız vatandaşı oldu. 

En bilinen ve en ünlü romanı olan "VAROLMANIN DAYANILMAZ HAFİFLİĞİ"ni 1984 yılında Fransa'da yayımladı ve bu roman ülkemizde de ilk kez 1986'da basıldı ve sadece adıyla bile büyük bir ilgi gördü!.. Roman, 1968'de yaşanan Çek baharında geçiyordu... Roman, öykü ve deneme yazarı Kundera, yaşayan son varoluşçu olarak adlandırılan bir isimdi.

90'lı yılların ortasından sonra mizahta ve mizahçı olmakta başlayan sorunları, sıkıntıları dile getirirken yaptığım söyleşilerin bir kısmının adına: "Türkiye'de Mizahçı Olmanın Dayanılmaz Ağırlığı" adını vermiştim. Kısacası Kundera usta, bizlere sadece bir roman vermedi, bir de kavram hediye etti, bugün itibarıyla o büyük ustayı 94 yaşında yitirdik. 

Ölümünden 4 yıl önce 2019'da eski ülkesi, yeni ismiyle Çekya ona sembolik bir vatandaşlık belgesi armağan etti. Tam da 90. yaşında... Ve bugün itibarıyla biz hala okuyan ve yazan dünya vatandaşları "Varolmanın Dayanılmaz Hafifliği"ni de yitirdik!.. 

Bizim gibi cinnet bir ülkede varolmanın anlamını zaten çoktan yitirmiştik ama bugün suratımıza çarpan bir kayıptır bu!.. Şüphesiz varolmanın dayanılmaz hafifliği'ni yitirmiş olsak da Milan Kundera hep yaşayan yazarlardan olacak...

Cihan Demirci (12 Temmuz 2023-Foça)


#MilanKundera #Yazar #VarolmanınDayanılmazHafifliği #TürkiyedeMizahçıOlmanınDayanılmazHafifliği #CihanDemirci #DamdakiMizahçı


Hiç yorum yok: