15 Mart 2017

CİHAN DEMİRCİ, 12 YIL SONRA "3M; MARMARİS, MİZAH, MEMLEKET" SÖYLEŞİSİYLE MARMARİS'TEN GEÇTİ!..


Cihan Demirci, kötü hava şartlarına inat ciddi bir kalabalığın izlediği söyleşisi sırasında...  (Fotoğraflar: Koray M.Ürkmez-Marmaris) 

Damdaki Mizahçı Cihan Demirci, son olarak 2005 yılının Şubat ayında konuk olduğu Marmaris'e 12 yıl sonra özel bir söyleşiyle yeniden geldi. Marmaris'e ilk kez 1981'de ailesiyle tatile gelen Cihan Demirci, uzun yıllar tatile geldiği bu güzel ilçeye 1996-2005 yılları arasında pek çok etkinlik için gelmişti. Araya giren 12 yılın da heyecanıyla 10 Mart Cuma sabahı önce Dalaman'a sonra da Marmaris'e ulaşan Cihan Demirci, bu etkinliğin baş mimarı olan arkadaşı Mehmet Erden tarafından karşılandı. Mehmet Erden'le birlikte önce Marmaris Belediyesine giden Cihan Demirci, önce Belediye başkan yardımcısı Dursun Kaplan'ı daha sonra da Marmaris Belediye Başkanı Ali Acar'ı ziyaret etti. Özel Kalem Müdürü Sedat Kirt'le sohbet etti. 

Cihan Demirci, Marmaris Belediye Başkanı Ali Acar'ı ziyareti sırasında... (10 Mart 2017) 


Bu ziyaretlere bu etkinliği gerçekleştiren Marmaris Belediyesi Kent Konseyi Başkanı Necmettin Yankol da katıldı. Belediye Başkanı Ali Acar'a, geçmişten bugüne Marmaris serüvenini anlatan Demirci bu sohbetin ardından Marmaris'in yerel televizyonu Marmaris TV'nin "Gündem" adlı 1 saatlik programında Hayriye Akok'un konuğu oldu. Programı hazırlayan Hayriye Akok, Cihan Demirci'ye yazarlık-çizerlik serüveninden, kitaplarına, mizah dergilerine ve çocuk yazarlığına dek pek çok soru sordu. Bu program kanalda 10 Mart gecesi yayınlandı.





Cihan Demirci 12 yıl sonra Marmaris'e yağmurla, fırtınayla birlikte geldi ve kaldığı 4 gün boyunca, dönüş günü hariç yağmur kendisine sürekli eşlik etti, peşini hiç bırakmadı!.. 11 Mart Cumartesi günü de gene yağmurlu, kapalı bir havada, üstelik ülke en karanlık günlerini yaşarken; "Acaba 25-30 kişi gelir mi?" derken Marmaris Çok Amaçlı Salonda 180 kişinin ilgiyle izlediği, 2 saatlik bir söyleşi gerçekleştirdi. Marmaris'te 4 kez Kitap Şenliği gerçekleştirdiğimiz Ercan Günaydın arkadaşımız bu söyleşiye Kuşadası'ndan geldi. Mehmet Erden ve sevgili eşi İlknur Erden ile eski dostlar sevgili Bora Ayyıldız ve eşi Birsen Ayyıldız ile Mensure Aca ve Kürşat Aca da oradaydılar. Bazı eski tanıdıklar yoktu ama çok sayıda yeni tanıdık gelmişti söyleşimize... "3M: Marmaris, Mizah, Memleket" başlıklı söyleşisine "Marmaris"e dair anılarıyla başlayan Demirci, hazırladığı özel görsel sunumla izleyenleri Marmaris'e ilk kez geldiği 80'li yılların başlarına götürdü ve sonrasında Marmaris'te gerçekleştirdikleri etkinliklerden oluşan fotoğraflarla sunumuna devam etti. 




Ardından söyleşisinin Mizah ve Memleket safhasına geçen Cihan Demirci, 1978'den 2017'ye dek 39 yıldır süren mizahçılık serüveninde birlikte çalıştığı mizah ustalarından çeşitli renkli anılar paylaştı, yazar-çizerlik macerasına dair bilgiler verdi ve mizahla memleketin ilişkisinde gelinen son durumu anlattı. Söyleşisinin son bölümünde 16 Nisan tarihine de vurgu yapan Demirci, ülkenin özellikle 12 Eylül 1980 darbesi sonrasındaki 1982 Anayasasına "Evet" demesinden beri pek çok yanlış yaptığını ve bu yanlışlarla artık tarihi bir finale geldiğini söyleyerek "hayırlı" bir sonuç çıkmasını diledi. Söyleşinin sonunda salonu dolduran konukların sorularına da yanıt veren Cihan Demirci, söyleşi sonrasında da izleyicilerin yoğun ilgisiyle onlarla fotoğraf çektirirken de sohbete devam etti. 


Sonuçta Cihan Demirci, yakasını bırakmayan hava muhalefetine inat, mizahın muhalefetinin kazandığı, tüm olumsuz şartlara rağmen keyifli bir söyleşi yaşadı ve bu etkinliğe ilk harcı koyan arkadaşı Mehmet Erden'in rehberliğinde Marmaris çevresinde, Gökova'da ve Söğüt'te soluk alıcı geziler gerçekleştirdi. Bu 4 günlük Marmaris soluğu şunu gösterdi ki, ülkenin ağır şartlarından da kaynaklanan bu 12 yıllık ara çok fazla olmuş, zira Marmaris'te bu kadar uzun araya rağmen eskisinden güçlü bir "ışık" yandı ve umarız bu ışığın devamı arayı bu kadar çok açmayacak başka etkinliklerle gelir!.. 

CİHAN DEMİRCİ'NİN SÖYLEŞİSİNDEN VE 10-14 MART ARASINDAKİ 4 GÜNLÜK MARMARİS SERÜVENİNDEN FOTOĞRAFLAR... 

12 yıl aradan sonra yeniden geldiğim 4 gün boyunca dinmeyen bir yağmurla, ummadığım kalabalıkta keyifli bir söyleşi yaşadığım ve dönmeden önce beni güneşle uğurlayan sevgili Marmaris şimdilik hoşça ve gülekal!. (C.D.)


1 yorum:

Karmen48 dedi ki...

Marmaris sizi daha fazla özlemeden gelin bu sefer. Bir sonraki 12 yılı beklemeyelim 😊 Muhtesem bir söyleşiydi. Emeginize sağlık tekrar..