24 Aralık 2015

CİHAN DEMİRCİ'NİN "YÜZDE 100 AZİZ NESİN" BAŞLIKLI GÖRSEL SUNUMLU SÖYLEŞİSİ, İZMİR MİZAH FESTİVALİNDE GERÇEKLEŞTİ!


Cihan Demirci, görsel sunumlu "Yüzde 100 Aziz Nesin" adlı söyleşisi sırasında... 


İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından düzenlenen “İzmir Mizah Festivali”nin ilki 18-19-20 Aralık tarihlerinde, İzmir Sanat ve Ahmet Adnan Saygun Sanat Merkezinde olmak üzere, mizahımızın büyük ustası Aziz Nesin’in 100. Yaşı onuruna gerçekleşti. Festivalin danışmanlığını Vecdi Sayar, proje koordinatörlüğünü ise Özdem Petek üstlendi. Aziz Nesin’in oğlu Ali Nesin’in Nesin Vakfı ekibiyle ve Nesin Vakfı çocuklarıyla açılışına katıldığı mizah festivalinde, Aziz Nesin’in 100. Yaşı anısına çeşitli paneller, söyleşilerin yanı sıra “Aziz Nesin: Ömrüne Sığmayan Adam” başlıklı sergi de gerçekleşti. Ankara Sanat Tiyatrosunun “Azizname” yi, Kemal Kocatürk’ün ise “Azizim” adlı tek kişilik oyunu sahnelediği İzmir Mizah festivalinde, Aziz Nesin’le 80’li yıllarda birlikte çalışma onurunu da yaşayan, Damdaki Mizahçınız, mizah yazarı ve karikatürcü Cihan Demirci de 20 Aralık 2015 Pazar günü, Ahmet Adnan Saygun Sanat Merkezinde görsel sunumlu özel bir söyleşi gerçekleştirdi. 




“Yüzde 100 Aziz Nesin” başlıklı görsel sunumlu söyleşide Aziz Nesin’in gözlerden kaçan ayrıntılarla, anılarla dolu 80 yıllık o müthiş yaşamını anlatan Cihan Demirci, Aziz Nesin’le ölümünden sadece 18 gün önce İzmit’te birlikte gerçekleştirdikleri son etkinliklerine dair anılar da aktardı. Aziz Nesin’in ölümü öncesinde “Sizin gibi genç kuşak mizahçılara üzülüyorum, çünkü bu ülke artık mizah yapılamaz bir yer haline geldi” dediğini belirten Cihan Demirci, günümüz Yeni Türkiye’sinin bu anlamda mizah yapılamaz bir yer haline geldiğini, Aziz Nesin’in öngörülerinde bir kez daha haklı çıktığını, bu ülkenin ona çok fazla haksızlık yaptığını ve ustası saydığı bu mizah devinin ülkesine kırgın ve kızgın bir halde gittiğini anlattı salonu dolduran İzmirlilere. Cihan Demirci'nin söyleşisi sonrasındaki "Medyada Mizah" panelinde konuşan Aydın Engin ve Umur Bugay, Cihan Demirci'yi çok karamsar buldular ama onlar da daha sonra çizdikleri tablo ile aslında Cihan Demirci kadar karamsar olduklarını bir güzel gösterdiler. 


Zira 37 yıllık uzun bir süreçtir, hem yazar, hem çizer, hem de mizah tarihi üzerine araştırmalar yaparak, mizahın içinde bulunan Cihan Demirci, aslında ince bir şey söylüyor, yani "Mizah yapmıyoruz" değil, "Mizah yapılamaz halde"nin altını kalınca çiziyordu. Teslimiyetçi-pesimist bir karamsarlık değildi Cihan Demirci'nin ki... Akılcı bir karamsarlıktı bu... Zira o inatla kalem mücadelesini bir şekilde sürdürme çabasındaydı hâlâ... Yoksa tabii ki şu faşizmin en koyusunun yaşandığı ortam tam da mizah için en uygun ortamdı... Buna ne şüphe!.. Bu söylenen teorik değil değil bizzat pratik bir gerçekti zira. Ülke mizah yapmanın her anlamda çok zor hale geldiği, akla ziyan bir halde uzunca bir süredir. Hem hayatın abuk-subuk hale gelmiş, manyamış gerçekleri mizahın yaratıcılığına tur bindirmiş bir vaziyette, hem de çok yoğun bir baskı, bir sindirme ve ağır bir sansür ortamı altındayız...  Yaşanan atmosferin ne denli zor olduğunu da şu anda muhalif bir mizah yapmaya inatla devam eden ülkedeki çok az sayıdaki mizahçı anlayabilir ancak. Aziz Nesin usta zaten bu berbat gidişatı hem bizzat yaşamış, görmüş ve söyleyeceğini fazlasıyla söylemişti zaten 1995 yılı 6 Temmuz'un da gitmeden önce...  

İzmir'de üç gün süren mizah festivalinde yönetmen Feyzi Tuna’nın 1976 yapımı “Çağımızın Nasreddin Hocası Aziz Nesin” adlı belgeseli gösterildi ve belgeselin yönetmeni Feyzi Tuna ile Vecdi Sayar’ın söyleşisi gerçekleştirildi. Aziz Nesin'in bizzat başrolünde oynadığı bu güzel belgesel müthiş bir belge niteliği taşıyor ve çok uzun yıllardır ilk kez izleyiciyle buluşuyordu bu festival sayesinde, salonu dolduranlar bu anlamda çok şanslıydı sırf bu yüzden bile bence festivalin, Azizname oyunuyla birlikte en etkili olayıydı. Umarız sevgili Feyzi Tuna, zamanında ham film üzerine çekilmiş bu belgeseli teknik anlamda elden geçirip, yeniler ve internet ortamında da bu çok özel belgesel izlenebilir hale gelir. 


Soldan sağa: Cihan Demirci, Umur Bugay ve Feyzi Tuna... 

Festivaldeki diğer söyleşi ve panellere ise; Ali Nesin, Süleyman Cihangiroğlu, İsa Çelik, Bülent Tanık, İlhan Tekeli, İnci Aral, Erbil Tuşalp, Turgut Kazan, Zeynep Altıok Akatlı,Turgut Çeviker, Ayşegül Sönmez, Yücel Erten, Umur Bugay, Aydın Engin ve Ayça Şen katıldılar. Festival 20 Aralık Pazar gecesi İzmir Sanat’ta, Yücel Erten'in ince dokunuşlarla daha da güzelleştirdiği, etkili rejisiyle sahnelenen “Azizname” adlı Aziz Nesin oyunuyla sona erdi. Salonun tıkabasa dolu olduğu, boşluklara sandalye eklendiği oyun bitiminde de, dakikalarca süren büyük bir alkış alırken, Aziz Nesin mizahının ölümsüzlüğü 100. Yaşında da bir kez daha kanıtlanmış oldu. 

DAMDAKİ MİZAHÇI: CİHAN DEMİRCİ

İZMİR MİZAH FESTİVALİ'NDEN FOTOĞRAFLAR...
20 Aralık 2015 Pazar gecesi... (Servet'in Yeri-İzmir)



Hiç yorum yok: