07 Eylül 2010

YENİCE'DEN
'BARIŞ' GEÇTİ!
Sevgili DAMDAKİ MİZAHÇI takipçileri; Mersin Yenice Belediyesinin 2004 yılından beri geleneksel olarak düzenlediği Yenice Barış ve Kültür Festivali’nin 7. si 28 Ağustos - 1 Eylül 2010 tarihleri arasında gerçekleştirildi. Bu festival kapsamında 1 Eylül Dünya Barış gününe denk gelen son günde "Barış İçinde Birlikte Yaşamak" paneline Damdaki Mizahçınız Cihan Demirci de konuşmacı olarak katıldı. Panel Yenice halkının büyük ilgisiyle izlendi...

Yenice Mersin'in Tarsus ilçesine bağlı güzelim bir belde...Türkiye'de örneği az kalan yerlerden biri olduğu düzenlediği festivalin içeriğinden belli. Özellikle Dünya barış Gününe denk getirilen ve 5 gün süren festival bu yıl 7. kez yapıldı özellikle Alevi yurttaşlarımızın ağırlıklı olarak yaşadığı bu coşkulu beldede. Şenliğin son günü dünya barış günü gerçekleşti. Belediye Başkanı Ali Kuru’nun 1 Eylül Dünya Barış Günü konuşmasından sonra barışı sembol eden beyaz güvercinler uçuruldu. Festival etkinlikleri kapsamında İnönü - Churchill Barış Parkına doğru Barış Yürüyüşüne geçildi. Barış Parkında Barış Anıtı meşalesi yakıldı, “Özgür Kalemler” konulu karma sergi, resim ve karikatür sergisi açılışı yapıldı ve İnönü –Churchill görüşmesinin yapıldığı Barış Vagonu gezildi.

Ardından DİSK Eski Genel Başkanı Kemal Türkler’in kızı Nilgün Soyer Türkler, mizahçı yazar Savaş Ünlü, mizahçı yazar-karikatürist Cihan Demirci ve Mak. Müh. Haşmet Biçer’in katılımlarıyla “Barış İçinde Birlikte Yaşama” konulu panel yapıldı. Oldukça verimli geçen Haşmet Biçer'in yönettiği panelde sırasıyla söz alan; Savaş Ünlü, Cihan Demirci ve Nilgün Türkler "Barış"a ve barış içinde yaşamanın inceliklerine dair görüşlerini anılar ve ankdotlar eşliğinde dile getirdiler. Bu panel sayesinde özellikle ömrünü işçinin-emekçinin daha insanca yaşam kurması için feda etmiş, 1979'da katledilmiş gerçek sendika önderi KEMAL TÜRKLER anılmış oldu. Paneli izleyen çoğunluğu 12 Eylül öncesinde ve sonrasında çeşitli çileler ve acılar çekmiş Yenicelilerdeki Kemal Türkler sevgisi doğrusu görülmeye değerdi. Bu sevgi Kemal Türkler'in sevgili kızı Nilgün Türkler'in içten konuşmasında doruğa çıktı. Oldukça kalabalık bir izleyici kitlesinin katıldığı panel, izleyicilerden gelen sorulara verilen yanıtlarla son buldu. Panel sonrasında Cihan Demirci, Tarsus Antik Sahaf Kitabevinin düzenlediği imza gününde Yenicelilere kitaplarını imzaladı.

Barış paneli sonrasında katılımcılar ve belediye yetkilileri birarada...

Beş gün dolu dolu geçen Yenice 7. Barış ve Kültür Festivalinin son etkinliği ise, 1 Eylül akşamı Sıdkı Baba Cemevi yanındaki alanda devam etti. Yüzlerce dinleyicinin katıldığı final etkinliğinde Grup Melantis konseri, Yenice Belediyesi Folklor ekibi ve Alevi Kültür Dernekleri Yenice Şubesi Semah ekibi gösterileri ilgiyle izlendi. Büyüleyici Havai Fişek gösterisinin altında son olarak sahneye özellikle gençerli coşturan özgün müzik sanatçısı Cevdet Bağca çıktı. Bir gün önce de ilgiyle izlenen konserin sahibi halk müziği ustası Ali Ekber Eren'di. Konserler sırasında Yeniceli gençler içlerindeki kurtları döküp, şarkılara hep birlikte coşkuyla katıldılar.

Bu capcanlı, hayat dolu samimi festival, barış, dostluk, sevgi, hoşgörü, kardeşlik ve savaşsız bir dünya dilekleriyle sona erdi. Ülkemizde örneği oldukça az olan Yenice beldesinin halkını ve belediyesini bu anlamlı ve "içi dolu" festival nedeniyle kutluyoruz... (Malum ülkenin sayısız yerinde adı sebze-meyve ismi taşıyan ama aslında hepsi de fasülyeden pek çok içi boş festivaller zaten uyuyan bir halkı daha da uyutuyor, Yenice Festivali ilkeli duruşuyla bu festivallere fark atıyor.)

Cihan Demirci Barış paneli sonrasında kitaplarını imzaladı...

HABER VE DAHA FARKLI FOTOĞRAFLAR İÇİN LİNK ADRESİ: http://mizahhaber.blogspot.com/2010/09/7.html

Hiç yorum yok: