01 Nisan 2009

BUGÜN 1 NİSAN,

ŞAKANIN VE
MİZAHIN GÜNÜ!
Sevgili "DAMDAKİ MİZAHÇI" dostları... Bugün biz mizahçıların gayrıresmi bayramıdır... Bugün 1 Nisan... Mizahın ve şakanın günü... Bildiğiniz gibi; mizahı yaşamından her geçen gün biraz daha uzaklaştıran, hoşgörüsüz ve suratsız insanların ülkesindeyiz epeydir... Ülkeyi sürekli geren bir Başbakan'la gergin mi gergin, asabi mi asabi, ağır abiler toplumunda artık 1 Nisan şakalarının da pek bir anlamı kalmadı... Fakat bu yıl 1 Nisan'ın 2 gün öncesinde seçmen en azından AKP'nin (bizce pek yeterli olmasa da) oylarını biraz olsun düşürerek güzel bir 1 Nisan şakası yaptı...

Dedik ya, Bugün 1 Nisan, şakanın-mizahın günü... Bugün hayata neşeyle de bakabilen, hayatından şakayı-mizahı eksik etmeyen güzel insanların günü... Yaşadığımız "AKLA ZİYAN" ülkede bu dediklerimizin pek fazla bir anlamı kalmasa da, bizler hala mizah duygusunu yitirmemiş insanların varolduğunu biliyoruz. Onların bu ülkede işi çok zor ama olsun. Pes etmek yok.

1 Nisan'ın ortaya çıkışı konusunda tarihte çeşitli varsayımlar mevcut. İlk olarak eski Romalılar'ın Hilarya, Hintliler'in ise Huli Festivalleri'nde görülen şakaların, daha sonra 1564 yılında Fransa'da yapılan takvim düzenlemesi ile gelenek haline geldiği sanılıyor. Fransa'da 1564 yılında takvimde yapılan reformla yılbaşı 1 Nisan'dan 1 Ocak'a alındı. Bu arada, 1 Nisan'ı sene başı olarak kabul etmeye devam edenlerle alay etmek amacıyla yapılan şakalar, bir süre sonra gelenek haline geldi. 1 Nisan'ı yılbaşı kabul edenlere ise ''Nisan Balığı'' adı verilmiş. Şu aralar deniz kenarındaki balık deposu şehirlerin iktidara kırmızı kart göstermesinden sonra malumunuz "BALIK" daha da anlamlı hale geldi. Eeee ne de olsa fosfor deposudur balık... Zekaya kuvvet verir... Hani bu ülkede eksikliği en fazla hissedilen şeye...:)))
Fransa'dan başlayıp daha sonra diğer ülkelere de geçen 1 Nisan şaka günü, 18. yüzyılda İngiltere ve İskoçya'ya da yayılmış, oradan ise Amerika'ya taşınmış. Ama Amerikalılar her konuda farklı olacaklarından onlar bu günü 28 Aralık'ta kutluyormuş...Her neyse, mizahı ve şakayı yaşamınızdan asla eksik etmeyin sevgili dostlar... Mizah, size hayatın güçlüklerine karşı dayanma gücü verir. "Ağır ol da molla desinler" zihniyetininin şimdilerde mizah yapmaya bile çabaladığı günler yaşıyoruz ama onların mizahı özgür beyine sahip olmadığı için olmuyor... Çünkü mizahın özgürlüğü zincirlere, tabulara, bağnazlığa sığmaz... Mizah, tarih boyu bağnazlığa baş kaldırmış bir güçtür... Şaka an gelir, ciddiyeti yıkar geçer... Mağrur padişahlar bir anda mağdurlaşırlar... Diktatörlerin gerginliğini üzerimizden gene mizahın gücü alır... YAŞASIN MİZAH, YAŞASIN ŞAKANIN SARSICI GÜCÜ!..
CİHAN DEMİRCİ'DEN GEÇMİŞ BİR "1 NİSAN" YAZISI:

Hiç yorum yok: