18 Haziran 2006

Damdaki Mizahçı’nız Cihan Demirci, Cafer Zorlu’nun sergisindeydi…
CAFER ZORLU’DAN ‘ZORLU’ KARİKATÜRLER

Türk karikatürünün 80 yaşındaki çınarı, ‘orjinal’ bir çizgi ustası Cafer Zorlu, ‘Zorlu Karikatürler’ adlı karikatür sergisiyle Karikatürcüler Derneğinin sergi salonuna bugüne dek görmediği renkte bir gün yaşattı!..
Cihan Demirci, sevgili Cafer Zorlu ile sergisinde...
1950’lerde karikatüre adım atan bir kuşaktan bugün geriye çok az isim kaldı… İlk karikatürü 1957 yılında ‘Dolmuş’ mizah dergisinde yayınlandığında 31 yaşında olan Cafer Zorlu, kendine özgü, kimselere benzemeyen bir ’özel’ karikatürcüdür. Sevgili Cafer abiyle bundan 25 yıl önce, 1981’de profesyonelliğe adım attığım Ses dergisinde birlikte çalıştığımız sırada tanışmıştık. Soyadı gibi oldukça ‘Zorlu’ bir hayatı olan Cafer abi, bizler gibi erken yaşlarda karikatürcü olanlardan değildi. Karikatür öncesinde epeyce çileli bir yaşamı olmuş pek çok işte çalıştıktan sonra ilk karikatürünü 31’inde yayınlamış, 32’sinde ise adı artık onunla özdeşleşecek olan “Akbaba” dergisine girmişti.

Cafer abi ve bendeniz bir kez daha...

Bugüne kadar pek çok keyifli anılar paylaştığımız sevgili Cafer abi, bugün 80 yaşında ve çizip-üretmeye aynı çocuksu heyecanla devam ediyor…Şimdi aklıma yıllar önce gittiğimiz Karagümrük’teki “Darvakit” meyhanesi geliyor… Unutulmaz bir meyhane gecesi yaşamıştık onunla Karagümrük’te, sonra 2000 yılında Cennet Mahallesindeki evinde verdiği yemeği anımsıyorum. Tüm mezeleri bizzat kendisinin yaptığı, keyif dolu bir yemekti o da… Onun gibi ‘özel’ bir çizer olan, en yakın meslektaşı Zeki Beyner’le belki de son kalabalık yemeğimiz olmuştu o yemek…

Cafer abinin sergisinde bir başka çınar İbrahim Ersaraç'la...

17 Haziran Cumartesi günü, saat 14’te açılan Cafer Zorlu karikatür sergisi Karikatürcüler Derneği’nin Yerebatan Sarnıcı Çıkışındaki küçücük Sergi Salonunda bugüne dek görülmemiş bir kalabalığa şahitlik yaptı!.. Başta Cafer ağabeyin akrabaları, arkadaşları, dostları doldurmuştu derneğimizin o küçücük alanını, tabii sonrasında biz meslektaşları… İstanbul Valisi Muammer Güler’in katkılarıyla gerçekleşen serginin mönüsü; Döner, pilav ve ayran’dan oluşuyordu. Cafer abi, bundan önceki bir sergisinde de kuru fasülye-pilav vermişti!..

Serginin açılışını İstanbul Valisi Muammer Güler yaptı...
Cafer Zorlu, sergisinde son karikatür albümünü de imzaladı... Cafer abi, Birsen Köroğlu'na kitabını imzalarken...
İstanbul valisi Muammer Güler’in yaptığı bir konuşmayla açılan sergide Cafer Zorlu, 49 yıllık çizerlik yaşamından seçtiği 100’den fazla karikatürü sergilemeye başladı. Sergi 30 Haziran Cuma akşamına dek gezilebilir. Sergiden ayrılırken kapıda bizi uğurlayan sevgili Cafer ağabeyle önümüzdeki 2007 yılına denk gelen 50. sanat yılında da bir başka etkinliğinde buluşmayı diledik. Kafiyeyi pek seven Cafer ağabeyin yıllar önceki bir deyişiyle bitirelim yazımızı: “Burası Çorlu, bendeniz Cafer Zorlu!..”
CAFER ZORLU'DAN BİR ANI...

Cafer Zorlu ile yıllar önce Mazete mizah eki için yaptığım röportaj... Bundan tam 17 yıl öncesinden bir anı... Mazete'nin yayın tarihi: 22 Nisan 1989

Hiç yorum yok: