06 Mart 2021

İSTANBUL TABİP ODASININ "BASINDA SAĞLIK ÖDÜLLERİ"NDE KARİKATÜR ÖDÜLÜNÜ CİHAN DEMİRCİ KAZANDI!..

İstanbul Tabip Odası'nın 14 Mart Tıp Haftası kapsamında her yıl vermekte olduğu "Basında Sağlık Ödülleri" geçen yıl alınan bir kararla, geçen yıl yitirdiğimiz Dr. Ali Özyurt'un anısına veriliyor.

"Dr. Ali Özyurt Basında Sağlık Ödülleri" kapsamında verilen ödüllerden "Karikatür Ödülü"nü geçen yıl Cumhuriyet gazetesinin 1. sayfasında yayınlanan "Pandemi ve çocuklar" konulu karikatür karikatürüyle Cihan Demirci kazandı.

9 dalda ödül verilen "Dr. Ali Özyurt Sağlık Ödülleri"nin ödül töreni 13 Mart 2021, Cumartesi günü saat: 16.30-19.00 saatleri arasında İBB Cemal Reşit Rey Konser Salonu’nda gerçekleştirilecek.


Cihan Demirci, İstanbul Tabip Odasının bu ödülü hakkında "Damdaki Mizahçı" aracılığıyla şunları söyledi:

"Ülkedeki ağır şartlar nedeniyle zaten sağlıklı bir şekilde yapamaz haline geldiğimiz yazar-çizerlik mesleğimiz 1 yılı aşkın bir süredir tüm dünyada hayatı durduran felaket bir virüs sayesinde tamamen durmuştu. İçine düştüğümüz bu berbat, yıkıcı, moral bozucu dönemde özellikle de sadece salgın hastalıklarla değil, ülkeyi tamamen sarmış hastalıklı düşüncelerle de boğuşmak zorunda kalan sağlıkçılardan böyle bir ödül almak bu zor günlerde bana adeta ilaç gibi geldi. Ödül alan karikatürüm 6 Haziran 2020 tarihinde Cumhuriyet gazetesinin birinci sayfasında yayınlanmıştı, o dönem gazetenin "Ciddiyet" mizah sayfasına 'Damdaki Mizahçı' başlığı altında yazılar yazıp, o yazılarla birlikte karikatür de çiziyordum. Bakın bu ödülün bence şöyle bir güzelliği daha var, ben bu ödül için başvurmuş biri değilim, yani katılıp da almadım bu ödülü, 43 yılı bulan yazar-çizerlik serüvenimde çok az yarışmaya katılmış ama pek çok yarışmanın jürisinde yer almış biriyim, seçici kurulun sizi layık bulması, bence bu tür ödüllerde sizin aday olup katılmanızdan daha da değerlidir, bu yüzden İstanbul Tabip Odasına ve seçici kurul üyelerine ayrıca teşekkür ediyorum. Yaşasın sağlıkçılar, yaşasın bizi yaşatmaya çalışanlar!.. "


'2021 yılı Dr. Ali Özyurt Basında Sağlık Ödülleri'ni kazananlar şöyle sıralanıyor:

JÜRİ ÜYELERİ

•Sibel Güneş – Türkiye Gazeteciler Cemiyeti adına
•Ayşegül Aydoğan – Eğitim ve Sağlık Muhabirleri Derneği adına
•Dilek Dindar – Görsel Basın Temsilcisi
•Fatih Polat – Yazılı Basın Temsilcisi
•Dr. Osman Küçükosmanoğlu – İstanbul Tabip Odası adına

GAZETE HABER-ARAŞTIRMA ÖDÜLÜ

İsmail ARI - BirGün GAZETESİ

“Torpilin Eşi Benzeri Yok” başlıklı haber.

Gerekçe: Pandemi sürecinde büyük bir özveriyle çalışan filyasyon ekiplerinin yaşadığı sorunları değişik yönleriyle ele alan, filyasyon ekipleri üzerinde yönetici kadrolar tarafından yaratılan baskıları ve yaşanan eşitsizlikleri deşifre eden haberleri sebebiyle.

TELEVİZYON HABER-ARAŞTIRMA ÖDÜLÜ

Gamze DONDURMACI (Haber)
Kazım GÖKÇE (Görüntü)
FOX
“Ölüm Sayıları Nasıl Değişti?” haberi.

Gerekçe:Vefat sayılarının değiştirilmesi üzerinden Covid-19 pandemi sürecinde tartışma yaratan veri karmaşasına değinen, bu konuda bir farkındalık oluşmasına katkı sağlayan haberi sebebiyle.

İNTERNET GAZETECİLİĞİ ÖDÜLÜ

Emine ALGAN

Deutsche Welle (DW) TÜRKÇE
“Deneysel İlaçlar Tedavi mi Ediyor, Hasta mı?” haberi.

Gerekçe: Covid-19 hastalığının tedavisinde kullanılan ilaçları, yan etkileri, etkinliği tartışmalarını dünyada yaşanan süreçleri örnekleyerek bütünlüklü bir tarzda ele alan haberi nedeniyle.

İNTERNET HABER-ARAŞTIRMA ÖVGÜYE DEĞER HABER JÜRİ ÖZEL ÖDÜLÜ

İsa Uğur ERDOĞAN
ARTI GERÇEK
“İşçi Servisleri Kırılan Cam Bardak, İşçiler İse Cam Kırıkları” haberi.

Gerekçe:Servis kazaları sonucu yaşanan işçi ölümlerine farklı bir açıdan pencere açan; medyanın iş cinayetlerini ele alış tarzını sorgulatan haberi nedeniyle.

KÖŞE YAZISI ÖDÜLÜ

İhsan ÇARALAN
EVRENSEL
“Koronavirüsün Yapısı Biyolojik Ama Yayılımı Tamamen Sınıfsal” başlıklı yazısı.

Gerekçe:Covid-19 pandemisinin sınıfsal eşitsizlikleri açığa çıkartmasını ele alan, işçilerin bu dönemde yaşadığı sorunları vurgulayan köşe yazısı sebebiyle.

TELEVİZYON PROGRAMI ÖDÜLÜ

Musa ÖZUĞURLU
Bu Arada Programı / Artı TV

Gerekçe: Pandemi sürecinin başından beri açılması tartışma konusu olan AVM’leri ele alan, bu konuyu hem halk sağlığı hem de işçi sağlığı açısından değerlendiren, AVM’ler neden açıldı sorusunun bilimsel ve ekonomik yönünü tartıştıran programı nedeniyle.

TELEVİZYON PROGRAMI JÜRİ ÖZEL ÖDÜLÜ


Melike ŞAHİN (Haber)
Cumhur Çatkaya ve Bahattin Demir (Görüntü)
3 Çınar Programı / NTV

Gerekçe: Covid-19 sebebiyle kaybettiğimiz simgeleşmiş 3 hekimi; Dr. Feriha Öz, Dr. Cemil Taşçıoğlu ve Dr. Murat Dilmener’in öykülerini, yakınlarının tanıklığı ve anlatımlarıyla detaylı şekilde aktaran, belgesel programı sebebiyle.

RADYO YAYINCILIĞI ÖDÜLÜ

Atilla GÜNER
Akşam Postası / RS FM

Gerekçe: Farklı alanlardan konuklarıyla pandeminin etkilerini, sonuçlarını farklı açılardan ele alan; pandemide yaşanan halk sağlığı sorunlarından, çalışma hayatına etkilerine dek birçok konuya dikkat çeken yayınları nedeniyle.

KARİKATÜR ÖDÜLÜ

Cihan DEMİRCİ
“Pandemi ve Çocuklar” konulu karikatür

Gerekçe: Covid-19 pandemisinin çocukların dünyasına, psikolojisine etkilerini işleyen ve Cumhuriyet gazetesinde yayımlanan karikatürü nedeniyle.




Hiç yorum yok: