08 Ağustos 2023

SONUNDA "ERKİN BABA"SIZ DA KALDIK!..



ERKİN KORAY (24 HAZİRAN 1941 İSTANBUL - 7 AĞUSTOS 2023 KANADA)

"GÖNÜL SALINCAĞI'NDA SALLANAN YOK ARTIK!.. 'GÜN OLA HARMAN OLA' DESEK DE, HAYAT KATARI'NDA ÖYLE BİR GEÇER ZAMAN Kİ, ANKARA SOKAKLARINDA DOLAŞIRKEN 'AKREBİN GÖZLERİ'NDE 'ŞAŞKIN'LAŞIRIZ, FESÜPANALLAH ERKİN BABA'MIZ DA GİDER!.. İLLAKİ MUHABBETİMİZ KARPUZLU OLSUN DEMİŞTİK, TAM DA KOMŞU KIZI CAMDAN BAKARKEN, SAĞDAN SOLDAN ESTARABİM DESEK DE NEYE YARAR, KÖROLASICA ÇÖPÇÜLER AŞKIMIZI SÜPÜRDÜLER, TAM "SARHOŞ GİBİYİM" DİYECEKKEN BİR DE BAKMIŞIZ Kİ, CEMALİM, YALNIZLAR RIHTIMI'NDA 'TEK BAŞINA' KALMIŞIZ!..

Ah be Erkin Baba, özel ve güzel abim, ne kadar güzel "Baba" varsa birer birer gittiniz, bir sen kalmıştın, sen de gittin işte!.. Senin çocuk yaştan itibaren sadece iyi bir dinleyicin olmadım, çocuk yaşta 45'lik plaklarını alarak başladı sevgim, sonra Long Play'lar, derken seni canlı dinleme olanağım oldu, sözlerini hep çok özel bulduğum, müthiş yaratıcılık barındıran şarkılarını adeta hatmettim...

An geldi çıkardığımız mizah dergisinde seni çok seven Cevdet Bülent Karaköse kardeşimin de katkılarıyla seni "mizah yazarı" bile yapmıştık 1996'da!.. Ne de güzel yazılar yazmıştın... İroni ustasıydın, naiftin, kırılgandın, kızardın, kabına sığamazdın, bir ara İzmir'e kaçtın, orada da yapamadın, döndün, hep telif haklarının peşinde koştun, tıpkı geçenlerde yitirdiğimiz duayen senarist Safa Önal ağabeyimiz gibi!.. Hakkı çok yenmiş bir yazar-çizer olarak seni öyle iyi anlıyorum ki, ama bazı öküzler gittiğin anda kustular içlerindeki kini!..

İyi ki kızın Damla'ya verdin kendini, sen de pek çok önemli değer gibi terk etmek zorunda kaldın, değerli insan kıymeti bilmeyen hoyrat ülkeni!.. Bu ülkenin kıymetini bilmediği değerlerden biri olarak, sığındığın Kanada'da veda ettin hayata, şimdi senin ardından bu iki yüzlü insanlar ülkesinin timsahları gene sahte gözyaşları dökecek, bunların içinde senin hakkını yiyenler de olacak mutlaka, eski şarkılarını hemen internet üzerine yığacak birileri, övgüler düzecek bir sürü lale, ama sen yemezsin bunları, şarkıların ve şarkı sözlerindeki özel güzellik bana hep rehberlik etti, ölene kadar da edecek,, sana da güle güle be ERKİN BABA, şimdi bir şarkını dinleyip, içimdeki derin sıkıntıyı atmak için biraz dışarı çıkacağım ve "Yalnızlar Rıhtımı'nda turlayacağım!.. Üçlünün diğer büyük halkaları olan Cem Karaca'ya ve Barış Manço'ya da selam söyle!.. (C.D.)

ERKİN KORAY GİBİ ÇOK ÖZEL BİR DEĞERİ DAHA GÖMÜLMEDEN GÖMMEYE KALKAN ÇAPSIZLARA!!!

Yaptığı "Müzik Yazarlığı" işini hakkıyla yapan, harika bir müzik yazarıdır Murat Beşer arkadaşımız... Erkin Koray ağabeyin ardından sallayanlara nazire yaparcasına haber kupürünü gördüğünüz yazıyı yazmış ardından, bende bu konuya dair şunları paylaşmak isterim:

Erkin ağabeyi zerre kadar tanıyamamış sığ bakışlı insanlar onu yaşarken de, ölümünün hemen ardından da içlerindeki kini kusarak onu MHP'liymiş gibi damgaladılar!.. 
Oysa ki yıllar önce 1996'larda çıkardığımız bir mizah dergisinde mizah yazarlığı teklifimizi kabul edip, 8 sayılık ömrü olan bu dergiye çok güzel yazılar Erkin ağabeyi yakından tanıdım, onda tüm yetenekli sanat insanlarına özgü bir bakış derinliği vardı, o bir ironi ustasıydı ama ironi yaptığını bile anlayamazdı karşısındaki insan, CHP'ye kızdığında böyle laflar etti ama birebir sohbet ettiğinizde böyle biri yoktu karşınızda, yüksek yetenek delidolu bir yapı yaratır insanda, sıradan kafalar bunu anlayamaz!..

Ölümünün ardından hemen saldıranlar oldu ona, hem siyasi görüşlerine hem de Mısırlı şarkıcılardan esinlenilmiş bazı şarkılarına, oysa ki Erkin Koray tüm bunların üzerine çıkmış bir dehaydı ve bu tür insanların bir geride bıraktığı yapıtlara bakarız biz, onlarla aynı görüşte olmak zorunda değiliz!.. 

Dert esinlenmekse, ondan da çok kişi esinlenmiştir ayrıca bu coğrafyadan çıkan tüm sanatçılar pek çok yerden hep esinlenmiştir, kimse kıvırmasın şimdi, eleştirenlerin bir kısmı da yazar-çizer, dikkatli bakarsanız onların da ne esinlenmeleri vardır, esinlenmeden de öte!!!

82 yıllık ömrünün 66 yılını müziğe vermiş, daha 5 yaşında piyano çalmaya başlamış olan çok özel bir değerdir o, o bizim Erkin Baba'mızdır, bu tür insanların artık yetişemeyeceği bir dünyadayız, son kalan güzel yürekler de birer birer giderken onlarla uğraşanlara sadece çapsız der geçerim! Gitmeden önce de sıkça dinlerdim ama yitirdiğimizi öğrendiğim andan beri gene gözlerim dolu halde, o birbirinden özel şarkılarını dinliyor, onu sevgiyle yad ediyorum... Sana da güle güle Erkin Baba!.. 

Cihan Demirci (7-8 Ağustos 2023-Foça)





Erkin Koray kızı Damla Koray ile...


Kızı Damla'nın ölümü ardından yazdığı satırlar... 



Erkin Koray Karikatürcüler Derneği'nin Armada Otel'deki Nisan yemeğinde... 
(Nisan 2006)
Erkin Koray, mizah yazıları yazdığı PANİK mizah dergisinde, dergiden ekiple birlikte... (1996)


Onu çok seven, onun da çok sevdiği Cevdet Bülent Karaköse kardeşimin çizgisiyle ERKİN KORAY... 


#ErkinKoray #ErkinBaba 

Hiç yorum yok: