20 Aralık 2019

CİHAN DEMİRCİ'NİN YENİ KİTABI HAKKINDA SÖZCÜ KİTAP'TA ÇIKAN YAZI: "HINZIR CAN'IN GÖZÜYLE FUTBOL MİZAHI"

Cihan Demirci'nin, geçtiğimiz Kasım ayında yayınlanan son kitabı "Hınzır Can'la En Kötü Golümüz Böyle Olsun" hakkında SÖZCÜ gazetesinin KİTAP ekinde 20 Aralık 2019 tarihinde yayınlanan yazıyı sizlerle paylaşıyoruz:

Hınzır Can’ın gözüyle
FUTBOL MİZAHI



Mizaha 41 yılını veren mizah ustası Cihan Demirci’nin yeni kitabı: “Hınzır Can’la En Kötü Golümüz Böyle Olsun”da futbolu çok seven hiperaktif çocuk Hınzır Can’ın gözünden günümüz futbolunun mizahı, bol gollü bir maç kadar keyifli.  Uzun yıllardır “Çocuk ve Gençlik Edebiyatı” alanında kitaplar üreten mizah ustası Cihan Demirci’nin, Kırmızı Kedi Yayınevi’nden yayınlanan yeni kitabı “Hınzır Can’la En Kötü Golümüz Böyle Olsun” Kasım ayında buluştu. 

Yazar-çizerlik serüveninde 2019’da 41 yılı geride bırakan Cihan Demirci, son 29 yılda bugüne dek, sayısı 1200’ü geçen söyleşi, panel, imza günü gibi kültürel etkinliklere katıldı ve toplam 52 kitap yayımladı. Bundan önceki 3 kitabı çocuklardan ciddi ilgi gören, bazı okullarda ders kitabı gibi okutulan hiperaktif çocuk kahramanı Hınzır Can’ın macera dizisinin 4.. kitabı olan “Hınzır Can’la En Kötü Golümüz Böyle Olsun” da bu kez futbola çocukların gözünden oldukça farklı ve hınzır bir mizahla bakıyor. Kitap çocuklar için yazılmış olsa da bence büyükler de rahatlıkla okuyabilir. “Hınzır Can’la En Kötü Golümüz Böyle Olsun” çocuklara her dönemin en popüler sporu olan futbolu bambaşka ve mizah dolu bir pencereden anlatan, bol pozisyonlu, epeyce gollü, son düdüğe kadar sürecek bir heyecan fırtınası!.. 

Kitapta, Hınzır Can, futbol maçlarını anlatan sunucuların, yorumcuların kullandıkları acayip cümlelere takılıyor ve o cümlelere, tanımlamalara kendince renkli, esprili yorumlar getiriyor. Günümüz futbolu üzerine de kendince saptama ve önerilerde bulunan Hınzır Can ilerleyen dakikalarda “Hınzır Can’la Toplu Gösteri”ye kalkışıyor. Bu toplu gösteride Hınzır Can’a futbolu seven yakın arkadaşları ve ailesinden fertler de katılıyor. Bir solukta okunacak kitap, günümüz futboluna mizahi bir dille eleştiri de getirmeyi de ihmal etmiyor. 


Kitabın son dakikalarındaki pardon son bölümlerindeki renkli bölümlerinden biri de bir kalecinin tuttuğu günlük. Futboldaki en zor alan olan kaleciliğe içerden ve ilginç bir bakış açısı getiren bu günlüğü kaleci Hayati Direk tutmuş. Kaleciler üzerine özel bir araştırma yapan Hınzır Can “Bir Kalecinin Günlüğünden” bölümünde böylece onların dünyasına dair özel bilgiler de vermiş oluyor. Bol pozisyonlu ve epeyce gollü bu kitabın uzatma dakikalarında Hınzır Can, bitiş düdüğünü çalması için bu kez sözü kitabın yazar ve çizeri Cihan Demirci’ye söz veriyor. O da Hınzır Can’a kendi çocukluğundaki futbol maçlarında yaşanan atmosferin farkını anlatıyor. Ne diyelim, o halde; iyi oynayan kazansın!..

Sayfa sayısı: 148 Baskı Yılı: 2019  Yayınevi: Kırmızı Kedi Yayınevi

(SÖZCÜ KİTAP EKİ- SAYI: 49 20 Aralık 2019)


Hiç yorum yok: