07 Eylül 2018

CİHAN DEMİRCİ, 82. BERGAMA KERMESİ'NE; KARİKATÜR SERGİSİ, KARİKATÜR ATÖLYESİ, 40 YILDAN ANILAR SÖYLEŞİSİ VE İMZA GÜNÜYLE KATILDI!..




İlk kez 1937 yılında Mustafa Kemal Atatürk döneminde yapılan ve o dönemden beri aralıksız süren bu ülkenin en eski kültür-sanat organizasyonlarından biri olan Uluslararası Bergama Kermesi bu yıl 3-9 Eylül tarihleri arasında bu yıl 82. kez gerçekleşti. 

Cihan Demirci, bu kermese ilk kez bundan 18 yıl önce, 2000 yılında, karikatürcü arkadaşları Semih Poroy ve Ferit Avcı ile birlikte bir mizah söyleşisiyle katılmıştı. 


2018 yılında mizah yazarlığı ve karikatürcülük serüveninde 40. yılı yaşayan Cihan Demirci 82. Uluslararası Bergama Kermesi'ne bu kez; karikatür sergisi, çocuklar için karikatür atölyesi ve 40 yıldan anılar söyleşisi ve finalde de imza günüyle, 3 ayrı etkinlikle konuk oldu. 



Cihan Demirci'nin 40. yıl anısına hazırladığı "40 Yılın Başı" adlı karikatür sergisi, 4 Eylül 2018 Salı akşamı 18'de Bergama Kültür Merkezinin Fuayesinde Bergama Belediye başkanı Mehmet Gönenç ve İzmir milletvekili Mahir Polat'ın konuşmalarıyla açıldı. 

Son sözü alan Cihan Demirci Bergama Kermesine 18 yıl sonra yeniden katılmanın mutluluğunu yaşadığını söyleyip, 40 yıl anısına açtığı bu 18. karikatür sergisinde 40 karikatürün yer aldığını belirtti ve günümüzde karikatürün ve mizahın hayatımızdan ne denli geri düştüğünden bahsetti.  


Cihan Demirci "40 Yılın Başı" adlı karikatür sergisinin açılışı ve kokteylinin ardından çocuklarla bir araya geldi. Bergama Kültür Merkezinin içinde bulunan Bergama Araştırmaları Kütüphanesi'nde Bergamalı çocuklarla, görsel sunumlu ve keyifli bir "Karikatür Atölyesi" gerçekleştirdi. 

Bu atölye çalışması sırasında basit çizim çalışmalarından örnekler veren Cihan Demirci, çocuklarla görsel zekayı geliştiren ve gelişmiş Batı ülkelerinde uygulanan "Karikatür Okuma" gerçekleştirip, karikatür tarihimizden bazı bilgiler aktardı.



Cihan Demirci, 5 Eylül 2018 Çarşamba akşamı ise Bergama Kültür Merkezinin Salonunda  "40 Yıllık Yazar-Çizerlik Serüveninden Anılar" söyleşisinde, 1978'de başlayıp 2018'e ulaşan 40 yıllık kalem yolculuğunda birlikte çalıştığı ya da ortak etkinlikler yaptığı; Aziz Nesin, Sadık Şendil, Müjdat Gezen, Oğuz Aral, Suavi Süalp, Altan Erbulak, Galip Tekin, Kandemir Konduk, Edip Akbayram, Muzaffer İzgü gibi mizah ustalarına dair birbirinden renkli anılarla izleyenleri mizah dolu anılarla gülümsetti. 

1978'den, 2018'e uzanan 40 yıllık yazar-çizerlik macerasında ürettiklerinden, kitaplarından da örnekler veren mizahçı ilgiyle izlenen söyleşisinin ardından Bergamalıların yoğun ilgisi altında onlara kitaplarını imzaladı... 


Cihan Demirci, 2 günlük Bergama macerasının, ilk gecesi olan 4 Eylül gecesi Cumhuriyet Meydanında Latin Küba Band grubunun birbirinden keyifli şarkılarını dinledi. Cumhuriyet Meydanının 5 Eylül gecesindeki konuk grubu Yeni Türkü idi ve Derya Köroğlu'nun solistliğindeki yılların grubu da unutulmaz şarkılarıyla Kermese ayrı bir renk kattı. Dar zaman yüzünden 18 yıl sonra geldiği Bergama'da 18 yıl öncesinde yaptığı gibi tüm tarihi yerleri gezemeyen Cihan Demirci, Bergama Belediyesinden Nesrin arkadaşımızın rehberliğinde eski evleri ve dar sokaklarıyla otantik yapısını koruyan Kale Mahallesini dolaşırken, Roma döneminden kalma bir yapı olan, restore edilerek söyleşi salonu haline getirilen Tonoz'u ziyaret etti... 

CİHAN DEMİRCİ'NİN 82. BERGAMA KERMESİNDEKİ ETKİNLİKLERİNDEN ENSTANTANELER... 


 Özellikle etkinliklerle ilgili fotoğraflar için Bergama Belediyesinden Oben Ulu arkadaşımıza teşekkürler... 


Hiç yorum yok: