30 Mayıs 2016

CİHAN DEMİRCİ, 15. KARİKATÜR SERGİSİ VE İKİ AYRI SÖYLEŞİYLE 26. KIRKLARELİ KARAGÖZ VE KAKAVA FESTİVALİNE KONUK OLDU...


Cihan Demirci, 26. Kırklareli Karagöz Kültür Sanat ve Kakava Festivali'nde açtığı "Hayat Çizgisi" adlı karikatür sergisinin önünde Kırklareli Belediye Başkanı Mehmet Siyam Keskinoğlu ile... (26 Mayıs 2016)


Ne zaman bir etkinlik için İstanbul dışına çıksam içim rahatlıyor, çünkü bu etkinliğin İstanbul'dakilerden daha iyi geçeceğini biliyorum. Bunun nedeni bunca yılın deneyimi ve İstanbul'un beton kafalara yenilmiş o bitik hali!... Eee dile kolay 1008. etkinliği geride bıraktım Kırklareli'nde... Betoncu kafaların fethettiği İstanbul'da parti adı değişse de zihniyet ve sömürü hiç değişmiyor zira!!! 25 Mayıs 2016 Çarşamba günü ulaştığım Kırklareli'nde bizi ne yazık ki iyi bir hava beklemiyordu. Kadıköy'de yılların komedyenleri; sevgili Abdullah Şahin (Nokta) ve Yalçın Özden (Uğur Böceği Yalçın) ile buluştuk ve yol boyu epeyce birikmiş bir muhabbete koyulduk. Yolda başlayan yağmur hep devam etti ve o uzun ismiyle; 26. Kırklareli Karagöz Kültür Sanat ve Kakava Festivali şansımıza sıkı bir yağmur altında başladı. 


Belediye başkanı Mehmet Siyam Kesimoğlu'nun konuşması ve Ali Poyrazoğlu'na yağmur altında verilen Karagöz'ün şapkası yani "Işgırlak"ın ardından yağmur altında bu kez Kakava ateşi yakıldı. Bu ateş yandığında içimde çocukluktan beri var olan "Roman" ruhu da bir kez daha yeniden tutuştu. Festivalin yağmurlu bu başlangıcı ilk 3 gün boyunca sürdü ama olumsuz hava koşulları bile içimizde mizahla var olmuş o Roman ruhuna engel olamadı!..



Yağmur'a rağmen açık havada, Kırklareli'nin en büyük parkı olan Helvacıoğlu Parkında "Hayat Çizgisi" adlı Cihan Demirci karikatür sergisi açıldı. Çizerlikte ve yazarlıkta 38 yılı geride bıraktığım 2016'da bu benim 15. karikatür sergim oldu. Sergiyi 4 gün boyunca gezenlerden güzel sözler, övgüler duymak yağmurun ve kapalı havanın üzerimizde yarattığı kasveti dağıttı. Sergide 50 karikatürüm yer aldı. Bunlardan 20 kadarı son bir kaç yılda çizdiğim yeni karikatürlerdi. Kırklareli, güzel insanlarıyla şu berbat ortamda bile hala yüzü Batıya dönük bir şehir olduğunu yıllar sonra bana yeniden gösterdi doğrusu.



Bu yıl konsere yer verilmeyen Festival, yazar-şair,edebiyatçı-gazeteci-siyasetçi konukların ağırlığı altındaydı. Festivale katılan yazar-şair-gazeteci-sanatçı-çizer ve tiyatrocuları şöyle bir sayacak olursak, kadro şuydu: Bekir Coşkun, Emre Kongar, Ali Poyrazoğlu, Fikri Sağlar, Tiyatro Kare ekibi ve Nedim Saban, Buket Uzuner, Cezmi Ersöz, Cihan Demirci, Haluk Işık, Atilla Taş, Şükran Soner, Arzu Çerkezoğlu (DİSK genel Sekreteri), Kamuran Karaca (Eğitim-Sen Genel Başkanı), Sinan Bengier ve Ahmet Çevik Tiyatrosu, Uygur Sanat Tiyatrosu, Senem Diyici, Halim ve Azime Yazıcı, Hülya Deniz Ünal, Can Yılmaz, Necdet Pekmezci, Abdullah Şahin, Yalçın Özden, Turgut Türksoy, Lama Mizah Dergisi çizerleri, Yüksel Işık ve Nevzat Çelik...




Etkinlikler Kırklareli'nin başta İstasyon Caddesi Hamdi Helvacıoğlu Parkı olmak üzere, pek çok mahallesinde, pek çok yerinde gerçekleşti. Festival süresince 4 gün boyunca pek çok söyleşi, şiir dinletisi yapıldı ve her akşam bir tiyatro oyunu sergilendi. Sokaklarda, parklarda sokak çalgıcıları, animatörler, uzun adamlar gösteriler yaptılar. Lama Mizah dergisi çizerleri portre karikatür çizimi gerçekleştirdiler. 4 gün boyunca yazar-şair-tiyatrocu-gazeteci-edebiyatçı dostlarla da sohbet olanağı bulduk. 



Sinan Bengier, Cihan Demirci, Abdullah Şahin ve Yalçın Özden mizah söyleşisinde... (27 Mayıs 2016-Yayla Parkı)


27 Mayıs Cuma günü Festivaldeki ilk söyleşimizi Yayla Mahallesindeki Park'ta gerçekleştirdik. "Türkiye'de Mizah" başlıklı söyleşimizi de gene havanın tam bizim söyleşi saatinde azizlik yapıp, yağmur yağması nedeniyle açık havada değil Parkın içindeki kahvede gerçekleştirdik. Abdullah Şahin, Yalçın Özden, Sinan Bengier ve Cihan Demirci'den oluşan kadro, neşeli bir atmosfer içinde, anılar ağırlıklı bir söyleşi yaptık. Bu söyleşinin sonunda Kırklareli'li okur dostlara kitaplarımı imzaladım.


Bu Festivalde Kırklarelili çağdaş yüreklerle buluşmama bir yerde önayak olan, gerek karikatür sergimde, gerek söyleşilerimde beni yalnız bırakmayan lise yıllarından okul arkadaşım Fatma Hançer'e ve eşi Ahmet Hançer'e, bundan 21 yıl önce gene bir söyleşi için geldiğim Kırklareli'nde beni dinleyen, kitap imzalatan, hayatına dokunduğumu söyleyen oğulları sevgili Ağahan'a ve kız arkadaşı İlknur'a da çok teşekkür ediyorum. Onlarla da keyifli bir gece geçirdim bu arada Kırklareli'nde...

28 Mayıs 2016 Cumartesi günü, bu kez Pınar Mahallesinde gerçekleşen mizah söyleşisinde; soldan sağa; Cihan Demirci, Yalçın Özden, Abdullah Şahin ve Sinan Bengier... 


6. Kırklareli Karagöz Kültür Sanat ve Kakava Festivali'nin son günü olan 28 Mayıs 2016 Cumartesi günü de, dörtlü söyleşi kadromuz gene "Türkiye'de Mizah" başlığı altındaki bir söyleşi ile bu kez Kırklareli'nin bir başka mahallesine, Pınar Mahallesine, bu mahalledeki parka konuk olduk. Abdullah Şahin, Yalçın Özden, Sinan Bengier ve Cihan Demirci'den oluşan kadro gene anılarla dolu sıcak bir söyleşi gerçekleştirdi. Söyleşi öncesi izleyici çekmek için yaptığımız çalışma da görülmeye değerdi doğrusu!.. Kırklareli'nde son gecemizi de 4 gün kaldığımız ve bizi en güzel şekilde ağırlayan Royal Bilgiç Otelde kurulan uzun bir masanın etrafınfa geçirdik. 21 yıl önce, rahmetli Demirtaş Ceyhun'la ÇGD Kırklareli şubesinin düzenlediği bir söyleşi için Kırklareli'ne gelen Cihan Demirci böylece 21 yıl aradan sonra Kırklareli ile yeniden buluşmuş oldu.



Festival organizasyonun mimarlarından olup, bu festivale beni davet eden Ekin Tiyatrosu kurucusu, eski dostum Faruk Güvenç arkadaşıma da ayrıca teşekkür ediyorum. Festival süresince durmayan yağmurun epeyce azizliğine uğrasak, bazı organizasyon sorunları yaşasak da bizler 29 Mayıs Pazar günü, hem dışı hem de içi epeyce güneşli bir havada terk ettik sonuçta Kırklareli'ni.. Şimdi "Damdaki Mizahçı" olarak yeniden döndüğümüz İstanbul'un içine edilmiş damlarından önümüzdeki yeni etkinliklere bakıcaz, zira böyle yapmasak, böyle yaşamasak, böyle koşturmasak, bu akla ziyan coğrafyaya dayanacak gücü artık başka türlü bulamayacağız.... Dam üstünden çığlık atan bu mizah emekçisinin sesini duyun, onu çağırın ki, onu ayakta ve hayatta tutan bu koşturmacası son nefese dek sürsün!..
DAMDAKİ MİZAHÇI CİHAN DEMİRCİ 



CİHAN DEMİRCİ'NİN 26. KIRKLARELİ KARAGÖZ VE KAKAVA FESTİVALİNDE AÇTIĞI "HAYAT ÇİZGİSİ" ADLI KARİKATÜR SERGİSİNDEN, SÖYLEŞİLERDEN, FESTİVALDEN FOTOĞRAFLAR... 


1 yorum:

cengiz sinan dedi ki...

güzel kardeşim seni tanımak güzel oldu, o kadar yaşlının arasında tek orta yaşlıydın :) hep gül yakışıyor :)