12 Ağustos 2015

İLK EDİTÖRÜM, EDEBİYATTA YOL GÖSTERİCİ AĞABEYİM TARIK DURSUN K.'NIN ARDINDAN...

Can sıkıntısı içinde kavrulduğumuz şu günlerde, 2015 yılı nerdeyse tüm güzel insanların ardı ardına gittiği kara bir yıla dönüştü... Benim ilk editörüm, yol gösterici ağabeyim Tarık Dursun K.'da yıllarca zorlu bir hastalıkla savaşarak sonunda bize 84 yaşında veda etti. Tarık ağabeyin edebiyattaki ustalığı için pek çok yazı yazılacaktır benim paylaşacaklarım bunun dışında olacak. Okurlarının ya da edebiyat severlerin çoğu bilmeyebilir ama Tarık ağabey, genç yazar-çizerlerin önünü açan, onlara yol gösteren, kitaplarını basan ya da basılmasına destek veren, bu ülke edebiyatında "benzersiz" bir ağabeydi. 

1990 yılında 12 yıllık bir mizahçı olarak karşısına 2. kitap dosyamla çıktığımda, başka yayınevlerinin yüz vermediği, mizahta yepyeni bir tarzın kitabı olan "Geyik Muhabbetleri"ndeki zekaya seslenen ince mizahın farkına varıp, benim de ummayacağım bir başarıya ulaşmasını sağlayan o dönem Güneş Yayınlarının yayın yönetmenliğini yapan Tarık Dursun K.'dır. Tarz ve isim babası olduğum, Tarık ağabey sayesinde basılan bu kitap, sonrasında 3 kitaplık bir dizi olarak geride 100 bine yakın okur yaratmıştır. Gani Müjde ve Metin Üstündağ gibi mizahçılar da ilk kitaplarının basımını ona borçludurlar. 

Müthiş bir mizah duygusu olan Tarık ağabey biz mizahçıların hep koruyucusu, yol göstericisi, destekçisi oldu, gençlerin önünü açan ender edebiyat ustalarından biriydi. Zira bizde onun yaşıtlarının çoğu daha çok gençlerin önünü kesmek üzere bir hayat yaşamışlardır. Tarık ağabeyin uzun yıllar Cağaloğlunda bulunan bürosu bu anlamda bir edebiyat danışma merkezi gibi bir görev gördü. Kapısı hep açıktı. Onunla 30 yılı bulan dostluğumuzda an geldi dizi film projesi yaptık, an geldi dergi maketi, an geldi müthiş anekdotlarıyla dakikalarca güldük, içimizdeki en "genç" insan hep oydu. Müthiş bir neşesi, harika bir kahkahası vardı, hayatla dalgasını geçmesini de çok güzel bilirdi. O yıllar önce Foça'ya yerleşti, ben de Foça'ya daha çok gitmeye başladım sayesinde. Ama uzun yıllar önce ilk eşi Nermin hanımı yitirdikten sonra içine düştüğü üzüntü ve onun dolmayan boşluğu sanırım Tarık ağabeyin amansız bir hastalıkla boğuşmasında da etkili oldu. An gelip bana ailemden bile daha yakın olan bu büyük edebiyat ustası, özel sözcükler kullanırdı, bunlardan biri de "Sarsma" idi... Ama o yaşgünüme gelen bir günde toprağa verilerek beni çok ama çok sarstı, yitirdiğim diğer ufuk açıcı ustalar gibi bu benzersiz ustayı da unutmayacağım ama şu bir gerçek ki giderek çöle dönen bir insansızlaşma coğrafyasında onun gibisini çok arayacağım... Güle güle Tarık abi!.. 

Cihan Demirci


SEVGİLİ TARIK AĞABEYİMİN 1995 YILINDA YAYINLANMIŞ "ESPİRİN" ADLI KİTABIM İÇİN YAZDIĞI ÖNSÖZ'ÜN SON BÖLÜMÜNDEN BİR ALINTI... 

ESPİRİN / CİHAN DEMİRCİ (1. BASIM: 1995)
TARIK DURSUN K'NIN ÖNSÖZÜNÜN SON BÖLÜMÜ... 



Hiç yorum yok: