15 Ocak 2015

CİHAN DEMİRCİ'NİN SON ÇOCUK KİTABI "HINZIR CAN'LA NEŞELİ DERSLER" ÜZERİNE YAZILMIŞ BİR YAZI...

Cihan Demirci'nin 2014 yılının sonlarına doğru, Kasım ayı ortalarında yayınlanan son çocuk kitabı "Hınzır Can'la Neşeli Dersler"i 9 Ocak 2015 Cuma günü yayınlanan Aydınlık Kitap Eki'nde, Aylin Tunca kaleme aldı... Aylin Tunca'nın yazısını sizlerle aşağıda paylaşıyor, Macera Dizisinin 2. kitabında bu kez ders kitaplarından sıkılan çocuklara yeni bir kapı açan sevgili kahramanım; Hınzır Can adına teşekkür ediyorum... (C.D.) 




Çocukların imdadına ‘Hınzır Can’ yetişiyor!
  
AYLİN TUNCA

   Gergin mi gergin bir ülkede yaşıyoruz. Herkes her an patlamaya hazır barut gibi. Büyüklerden kaynaklanan bu gerginlik içersinde bence en büyük zararı en masum kesim olan çocuklarımız görüyor. Gerginlik ve asabiyet arttıkça toplum daha da ağırlaşıyor, daha da geri gidiyor. Oysa çağdaş insan gülebilen insandır. İçine düştüğümüz gergin atmosferin payıyla son yıllarda ‘mizah’ denilen güzelliği de yeterince yaşayamaz olduk. Şöyle tv kanallarına bir bakın, onlarca iç karartan, mafyavari dizinin arasında iki tane komedi-mizah programı zor görürsünüz.

   Mizaha her zamankinden daha fazla ihtiyaç duyduğumuz böylesi gergin günlerde, mizah edebiyatımızın hem yazar, hem de çizer olarak, duruşunu ve çizgisini bozmadan 36 yıldır yoluna hep yenilikler ekleyerek devam eden ustası Cihan Demirci, çocuk kahramanı Hınzır Can’la bu kez de ders kitaplarındaki o ezberci bilgilerden, o değişmez problem kalıplarından fena halde sıkılmış, sürekli değişen eğitim sistemi karşısında, korunmasız halleriyle çok ciddi sıkıntılar içinde olan çocukların imdadına yetişiyor.

   Uzun yıllar toplumsal-siyasal bir mizahın, okurdan ilgi gören örneklerini mizah edebiyatımıza armağan eden mizah ustası Cihan Demirci, son yıllarda ciddi anlamda çocuk edebiyatına eğilmiş vaziyette. Demirci, çocuklar için ürettiği ‘mizah’ kitaplarına bir yenisini daha ekledi: “Hınzır Can’la Neşeli Dersler”

   Cihan Demirci’nin “O bir Can’lı yayın çocuk” diye tanımladığı, muzip çocuk kahramanı Hınzır Can’ın Maceraları Dizisindeki ilk kitabı “Hınzır Can Çevre Dostu” 2013 yılında yayınlanmış ve çocuklardan gördüğü ilgiyle yeni basımını yapmıştı. Hınzır Can, 2014 yılının sonlarında yayınlanan macera dizisinin ikinci kitabında bu kez karşımıza yerine asla oturmamış bir eğitim sisteminin o baş döndürücü tüketiciliği içersinde ders kitaplarından fena halde sıkılmış, bezmiş çocukları biraz olsun neşelendirmeye, güldürmeye ve mutlu etmeye çalışıyor. Hınzır Can kitabına gülmenin 3 ayrı yöntemini bilimsel bir edayla anlatarak başlıyor. Bu yöntemlerin üçüncüsü ve en sağlıklı olanı şüphesiz ki ‘mizah’ yöntemi. Zaten o da bu neşeli kitapta onu uyguluyor.

   Çocukların büyüklerden tam 3 kat fazla güldüğü bilgisini veriyor Hınzır Can bize kitabın bir yerinde. Onun dediğine göre, hatta bazı büyükler o kadar somurtkan ve asık suratlı ki bu fark dört-beş kata bile çıkabilir diyor. Ardından Hınzır Can tarafından yeniden yazılmış olan ders kitapları çıkıyor karşımıza. Kitap pek çok çocuğun korkulu rüyası olan “Matematik” dersi problemleri ve sorularıyla başlıyor bu neşeli ders yolculuğuna. Hınzır Can da Matematik dersiyle problemleri olan bir çocuk. Bu nedenle ders kitaplarında karşımıza çıkan problemleri bambaşka ve komik hale getirmiş. Bunların kimisi test sorusu olarak, kimisi neşeli bir problem olarak yepyeni halleriyle bize bu neşeli kitabın içinde, parlak bir mizah zekasıyla gülümsüyor.

   Bir bakıyorsunuz “Üçgenler Hakkında Bilmek İstemediklerimiz”, bir bakıyorsunuz bambaşka şekle girmiş o sıkıcı “Açılar” Matematik dersinin ardından; Sosyal Bilgiler, Türkçe, Fen Bilimleri, Yabancı Dil, Hayat Bilgisi, Müzik ve diğer dersler sıraya giriyor adeta… Ders kitaplarından ve sınav sistemindeki bitmek bilmez değişikliklerden ciddi anlamda  sıkılmış günümüz çocuğu bu neşeli kitabın sonunda “Özlü ve Tozlu Sözler”le karşılaşıp gülme eylemine devam ediyor. Hınzır Can’ın kitabın sonunda, kitabını okuyan öğrencilerden özel bir isteği de var. Onlardan okul hayatı içersinde yaşadıkları muziplikleri, şakaları, neşeli, tuhaf ve ilginç anları, unutamadıkları okul anılarını kendisine iletmesini istiyor. “Hınzır Can’la Neşeli Dersler”in 3. sınıftan başlayıp 4. 5. 6. ve 7. sınıflara kadar uzayan geniş bir öğrenci yelpazesine seslendiğini söyleyebilirim.

   Yazar-çizerlik serüveninde 2014 yılında, 36 yılı geride bırakan, 30 yıldır kitap yayınlayan ve bu kitapla 43. kitabına ulaşan çok yönlü mizah ustası Cihan Demirci, bu kitabında da sadece çocuklara değil, içindeki çocuğu yitirmemiş büyüklere de sesleniyor. Kitabı önce 11 yaşındaki kuzenim, sonra da ben aynı keyifle okudum. Cihan Demirci’yi Facebook üzerinden de takip ettiğim için, çocuklar ve gençler için yıllardır ne denli çırpındığını ve yoğun bir çaba içinde olduğunu görüyorum. 20 yılı aşkın bir süredir okullara da gidip, yüzlerce okulda çocuklarla bir araya gelen yazar-çizer, belli ki gittiği okullardaki çocukları çok iyi gözlemlemiş ve bugünün çocuğuna seslenmeyi başaran bir kitap daha üretmiş bizlere. Dilimize, mizahımıza bugüne kadar pek çok deyim, terim ve yeni sözcük kazandırmış yaratıcılıkta bir usta da olduğu için onun sözcük cambazı, dil ustası bir yanı da var. Dildeki ustalığı bu anlamda mizahçılığını da daha güçlü ve anlamlı hale getiriyor. Yazarlığının yanı sıra usta bir çizer de olan Demirci, diğer kitaplarında olduğu gibi bu kitabı da kendi resimlemiş.

   Bu kitaptan bahsetmişken onun gene Kırmızı Kedi Yayınevinden çıkmış “Zirzop Masallar”ı adlı kitabını da mizah zekası kazanmak isteyen çocuk okurlara önermek isterim. Yazımın başında da dediğim gibi, çok gergin günler içinde yaşıyoruz. Bu gerginlikler bizi her geçen gün daha katı, daha asabi, daha sorunlu insanlar haline getiriyor. Büyüklerin yarattığı bu gergin ortamın faturasını ödeyen en masum kitle olan çocuklarımızı nasıl koruyacağız?.. İşte bu anlamda mizahın çok önemli bir işlevi olduğuna inanıyorum. Mizah duygusuna sahip olan bir insan, gerginlikleri ve asabi bir ruh halini daha kolay aşacaktır. Bu nedenle çocuk yaşta içinde nitelikli mizah barındıran çocuk kitaplarını yeterince okumakta ve onlar sayesinde neşe dolu, muzip anlar yaşamakta ciddi yarar var.




Hınzır Can’la Neşeli Dersler
(Hınzır Can’ın Maceraları Dizisi-2)
Cihan Demirci
Kırmızı Kedi Yayınevi - Çocuk - 128 s.



Hiç yorum yok: