06 Ağustos 2014

CİHAN DEMİRCİ'DEN 11. ARGUVAN TÜRKÜ FESTİVALİ, ARGUVAN VE MALATYA İZLENİMLERİ...




Nefes aldırmayan bir sıcakta düştük yollara... 2 Ağustos 2014 Cumartesi sabahının çok erken saatlerinde Malatya'dayız... Biz 3 karikatürcü; Akdağ Saydut, Mahmut Akgün ve bendeniz Damdaki Mizahçınız Cihan Demirci. Malatya'dan da 70 dakika kadar süren bir yolculukla Arguvan ilçesinin yolunu tutuyoruz... Yıllardır adını duyduğumuz, yöre insanının deyişiyle ismi kendinden önde olan küçücük bir ilçe Arguvan. Yolunun son 5 kilometresi heyelan yüzünden perişan halde, toz-toprak içinde, bata-çıka gidilen ama iktidar belediyesine sahip olmadığı için yolu bile festival öncesi onarılmayan, sıcacık insanlarıyla bir Arguvan. 




Cihan Demirci, Mahmut Akgün ve Akdağ Saydut... 

Bu yıl 11. kez yapılan Arguvan Türkü Festivali'nin festival programı hazırlandıktan sonra, festivale son anda dahil olduğumuz için bir söyleşi yapma olanağımız yok ama Karikatürcüler Derneği'nin Uluslararası Adalet Karikatürleri ile Çevre Karikatürleri'nden oluşan iki karma sergisini taşıyoruz Arguvan'a... Bu iki sergi iki ayrı mekanda açılıyor. Derken kendimizi iki güzel panele ve iki gece boyunca da birbirinden coşkulu, hüzünlü, renkli türkülere veriyoruz. 


"Din ve Siyaset" konulu panelden...

İlk gün Ali Rıza Uğurlu'nun yönettiği "Din ve Siyaset" panelinde; Eren Erdem, Fikri Sağlar ve Necdet Saraç konuşmacı. Ertesi gün, "Medya ve Sosyal Medya" panelini Zeynel Lüle yönetiyor ve Merdan Yanardağ, Fatih Portakal, Şeyhmuz Diken konuşmacı olarak karşımızdalar. Planlanan sürelerini aşan, salondaki izleyiciden pek çok soru alan çok yararlı iki panel bu.


Bu arada kimilerini ilk kez dinlediğimiz harika sesler, genç ve yerel isimler, güzel yorumlar, harika gruplar dinliyoruz. Genç grupların "Gezi Direnişi"ne türkülerle verdikleri selam da gözlerimizi nemlendiriyor... Dinletileri ile festivale katkı veren sanatçılar ve gruplar ise şöyle sıralanıyor Arguvan'da: Nida Ateş, Grup Abdal (Haluk İlhan) Kutsal Evcimen, Sinan Güngör, Grup Arguvan, Özlem Özdemir, Cengiz Fidan, Uğur Sekerdur, Ebru Yaman, Grup Abdal, Grup Adalılar, Nilüfer Sarıtaş, Mehmet Atlı, Ramazan Özer, Mustafa Arı, Naki Yoksuli, Little Band grubu, Sinan Erkeker... Festivalde ayrıca İzmir'den gelen genç arkadaşlardan oluşan Yenikapı tiyatro grubu serbest sokak gösterisi yapıyor.

Fikri Sağlar ve Cihan Demirci... (Arguvan-Malatya)


Festivalin sunuculuğunu gönüllü üstlenen Türk Halk Müziği sanatçısı Sercan Direk Erkeker'in Pazar gecesi harika bir performansla birbiri ardına söylediği güzelim türkülerle gece yarısında final yapıyoruz. Türkçe-Kürtçe türküler eşliğinde Alevi kültürünün tüm insani güzellikleri içiçe geçiyor bizi birbirimizden koparmaya, herkesin arasını açmaya çalışan ümmetin adamına inat!.. Cem Evinin insani güzelliğine, imece usülü yardımlaşmaya, İstanbul'un Ataşehir'inde yaşayanların Arguvan'a nasıl sahip çıktığına şahit oluyoruz. Kültürel etkinliklerin çoğu zaten Cem Evinde gerçekleşiyor. O kadar çok Arguvan'lı bu festivale gönüllü destek olmak için İstanbul'dan çıkıp gelmiş ki... 


Yıllardır her gördüğü yerde fotoğraflarımızı çekerek, bize iyi bir arşiv kazandıran Kadir İncesu dostumuz çıkıyor karşımıza, meğer o da Arguvanlıymış. Gördüğünüz fotoğrafların çoğu ondan zaten. 11 yıl önce, erken yaşta yitirdiğimiz can arkadaşım Cem Kenan Öngü ile gelmek kısmet olmamıştı memleketine, iki gece boyunca türkülere en yüksek tondan eşlik ederken onu da anıyorum bir yandan... Arguvan'da sıcak insanlarla güzel muhabbetlere dalıyor, o milletin adamı gibi yanan sıcağı üstümüzden fırlatıp atıyoruz. Ayaküstü; gazeteci dostumuz Merdan Yanardağ'la, televizyoncu Fatih Portakal'la ve eşiyle sohbet ediyoruz. Fikri Sağlar'la yemekte muhabbet etme olanağı buluyoruz. Üç günlük dünyayı bize zehir eden zalim bir iktidar her anlamda boğazımızı sıkarken Arguvan'da 2 gün de olsa bir Hacı Bektaş-ı Veli soluğu alıyoruz erenler!.. 

Arguvan'daki Malatya tabelasının önünde mizahçıya yakışan bir açıyla duruş!..

Ne demişti Hacı Bektaş-ı Veli: "Hararet nardadır, sacda değildir, keramet baştadır, taçda değildir, Her ne arar isen kendinde ara, Kudüs'te, Mekke'de, Hac da değildir".... Kendi yanlışlarına asla bakmayıp, dünyayı kendileri sananların zalimliğinde yaşanılmaz bir hale gelen bu ülke benzeri tımarhanede Arguvan insanı ilaç gibi geliyor doğrusu... Ortalığı yakan, soluk almamızı bile zorlaştıran bir sıcakta içimizi en güzel sıcaklık olan insan sıcaklığı kaplıyor... Bu duygularla 3 Ağustos gece yarısı Arguvan'dan Malatya'ya dönüyoruz... 


Sonrasında 4 Ağustos Pazartesi gününü ilk kez gittiğimiz Malatya'ya ayırıp, tüm gün boyunca, hem de Malatya 1. Noteri dostumuz, eski çizer Cemal Karabaş'ın rehberliğinde yani anlayacağınız noter eşliğinde Malatyayı geziyoruz kayısı kıvamında... Eski ve Yeni Şire Pazarları, meydan, caddeler, çarşılar, araya sıkışmış bir tarihi konakta azıcık soluklanma, ara sokaklar... Derken gece vakti İstanbul cehennemine dönme vakti geliyor... Ama son anda dahil olduğumuz bu festivali saymıyoruz, Arguvan'a ve Malatya'ya ilk fırsatta tekrar gideceğimiz çok açık. Hatta ilk kez bu kadar yaklaşıp da vakit darlığından gidemediğimiz dede memleketi Kemaliye'ye... 

Cihan Demirci - 5 Ağustos 2014
(Fotoğraflar: Kadir İncesu)

ARGUVAN VE MALATYA'DAN FOTOĞRAFLAR... 

Hiç yorum yok: