07 Nisan 2014

CİHAN DEMİRCİ, ANKARA'DAKİ "ADALET VE MİZAH PANELİNDE KONUŞMACIYDI...



ADALET VE MİZAH... İlki bu ülkede artık tamamen ortadan yok olan bir kavram, ikincisi ise, tabii siyasal ve toplumsal anlamda özellikle yok edilmeye çalışılan bir güç... 4 Nisan 2014 Cuma günü, bulunduğum damdan, Ankara damlarına gidiverdim karikatürcü arkadaşlarımla Adalet ve Mizahın izinden... Ankara damlarında hâlâ geçen pazar günü yakılan, yok edilen oy pusulaların hüznü vardı... İçinde iktidara verilen oy az olduğu için hâlâ açılmadan bir köşede öylesine mahzun bir şekilde duran oy sandıkları dönüyordu belki de tepemizde... Öylesine bir akla ziyan ülkedeydik ki,  artık seçim bile yapmanın bile kalmamıştı. Çünkü kaybetmesini asla bilmeyenlerin tahakkümü altındaydık çok uzun yıllardır. Hayatları hile, hurda, yalan, dolan olanların elinde esir olmuş bu zavallı ülkede Adaleti ve mizahı konuşmak ironiden başka neye yarardı?..  



Ama gene de yok edilmiş Adaletin izini mizah yoluyla aramaya devam etmemiz gerekiyordu. Bu nedenle Türkiye Barolar Birliği ile Karikatürcüler Derneği'nin "Avukatlar Haftası" kapsamında Ankara'da ortaklaşa gerçekleştirdiği etkinliklerin ilki olan "Adalet ve Mizah" başlıklı panel, 4 Nisan 2014 Cuma günü, Türkiye Barolar Birliği'nin Ankara Balgat'taki Konferans Salonunda yapıldı. Panel öncesinde Barolar Birliği başkanı Av. Prof. Dr. Metin Feyzioğlu bir hukukçuya yakışır cesarette bir açılış konuşması yaptı. Ardından Karikatürcüler Derneği başkanı Metin Peker bir konuşma gerçekleştirdi. 

Avukat ve özellikle karikatürcü ağırlıklı bir dinleyici kitlesinin bulunduğu salonda ilk sözü, avukat kökenli bir karikatürcü olan Cem Koç aldı ve 10 gün kadar önce yitirdiğimiz, karikatürcü arkadaşımız Ahmet Erkanlı'yı da andığı bir konuşma yaptı. O Ahmet ki, çizdiği karikatürler yüzünden 10 ay ceza almış, 4.5 ay hapiste yatmış, zaten bozzuk olan sağlığı içerden çıktıktan sonra daha bozulmuş bir yürekli çizer kardeşimizdi. Sonrasında Damdaki Mizahçı Cihan Demirci'ye söz verildi. "Konuşmama başlamadan önce avukatımı istiyorum" diyerek başladım konuşmama... Ne de olsa konumuz "Adalet ve Mizah"tı, karşımızda da avukat, hukukçu dostlar vardı. Adalet ve Mizahın aslında "kardeş" olduklarını ancak onların kardeş olduklarını bile bilmeden Türk filmlerindeki gibi bir hayat yaşadıklarını anlattım salondaki izleyicilere... Ancak o filmlerdeki gibi "Durun siz kardeşsiniz" diyen olmamıştı henüz Adalet ve Mizaha... Geçmişten bugüne 36 yılı bulan mizah yolculuğumda yaşadığım kimi zorluklardan ve baskılardan örnekler verdim. Sözü çok uzatmadım. Yoksa mizah tarihimiz sayısız adaletsizliklerle dolu bir tarihti. Bu anlamda zaten özel sunumlar hazırlamış ve bu ülkede siyasi mizahın başına gelenlerin tarihini tutan ve yazan biri olarak kısa kestim konuşmamı. 

Ardımdan söz alan dünyanın önde gelen çizerleri arasında bulunan, 70'lik delikanlı, Rus çizer Mikhail Zlatkovsky ise bence söyleşinin en ilginç konuşmasını yaparak; ülkesinin içinde bulunduğu durum hakkında bizleri bilgilendirdi. 1 Mayıs 2000 tarihinden beri, Rusya'da mizah ve hiciv son buldu diyen Zlatkovsky; "Putin döneminde Rus çizerler olarak fiilen işsiziz" Rusya gibi komünizmden uzaklaşmış bir coğrafyadaki o vahim durumun altını çizdi. Ancak ardından söz alan gene son yılların dünya üzerindeki önemli çizerlerinden İtalyan Alessandro Gatto meslektaşımız ise bir Akdeniz ülkesi çizerinin sıcaklığı altındaki konuşmasında, ülkesi adına daha farklı bir tablo çizerek, pek siyasi mizah sorunu yaşamadığından bahsetti. Siyasi mizahı dürüstçe yapan insanları sonsuz bir saygısı olduğunu belirten Gatto'dan sonra son sözü alan Muhittin Köroğlu, ise bir çizere yakışan üslupla sözü bu kez çizgilere vererek nerdeyse hiç konuşmadı ve "Adaletçe" adını verdiği karikatürlerinden oluşan bir slayt gösterisi sundu salondaki izleyicilere. Ardından bu söyleşiye katılan 5 karikatürcüye Barolar Birliği tarafından plaketleri verildi. Panelin ardından ise 28 ülkeden karikatürcülerin birer karikatürle katıldığı Uluslararası Adalet Karikatürleri sergisinin açılışı yapıldı. Şimdi bu panelin fotoğraflarıyla başbaşa bırakıyorum sizleri... 

"ADALET VE MİZAH" PANELİNDEN FOTOĞRAFLAR... 




Cihan Demirci, Metin Peker,Muhittin Köroğlu ve Alessandro Gatto.

Cem Koç ve Cihan Demirci...




Akdağ Saydut ve Cihan Demirci açılış töreninde, panel öncesinde... 
Salondaki konuklar karikatürcü ve avukat ağırlıklıydı...






PANEL SONUNDA TOPLU FOTOĞRAF ANI...

Fotoğraflar: Muammer Kotbaş-Akdağ Saydut-Yener Çakmak)

Hiç yorum yok: