07 Ekim 2013

FOÇA FESTİVALİNDE, BEŞKAPILAR KALESİNDE "GÜLMECE VE YAŞAM" ÜZERİNE KONUŞULDU...

Bu yıl 8. kez gerçekleşen Uluslararası Foça Kültür Sanat ve Balıkçılık Festivali 11-15 Eylül 2013 tarihleri arasında gerçekleşti. Bu festival kapsamında 12 Eylül 2013 Perşembe akşamı, Foça'daki Beş Kapılar Kalesinde "Gülmece ve Yaşam" başlıklı söyleşide; Muzaffer İzgü, Semih Poroy ve Cihan Demirci konuşmacı olarak söz aldılar. Damdaki Mizahçınız Cihan Demirci, Muzaffer İzgü ustadan sonra söz aldığında, "Gülmece" sözcüğünden yola çıkarak başladı konuşmasına. "Gülmece"nin "Mizah" sözcüğünü hiçbir zaman tam olarak karşılayamadığını mizahın daha derinlikli ve kapsamlı bir sözcük olduğunu, mizahın içinde gülmece kadar hüznün de var olduğunu söyledi ve bu anlamda uzun yıllardır "Gülmece" sözcüğünü "Mizah" yerine kullanan Muzaffer İzgü ustadan farklı düşündüğünü izleyenlere aktardı. 



Söyleşinin 12 Eylül tarihine denk gelmesi nedeniyle 12 Eylül 1980'den bu yana, 33 yıldır yaşamındaki değişiklikleri aktaran Cihan Demirci, mizahçı olmanın bu akla ziyan ülkedeki zorluklarına değindi. Cihan Demirci, hem yazar hem de çizer olarak 35 yıldır mizahla uğraştığından bahsederek, bu kadar yoğun bir baskı yaşadığı hiçbir dönemin olmadığını, böylesi bir baskı ve sansürü 12 Eylül döneminde bile yaşamadığını anlattı. Bu berbat ortam yüzünden son 2 yıldır "işsiz" bile kaldığını, siyasi mizah kitaplarını bastırmakta artık zorlandığını söyledi. 



31 Mayıs 2013 için; "33 yıldır beklediğim bir tarihti" diyen mizahçı Gezi olaylarına, Gezi olaylarında aniden zirveye çıkan mizaha ve 90 gençliğine, değişen mizah anlayışına değindi. Üç mizahçının keyifle izlenen söyleşisi, izleyicilerden gelen sorularla devam etti ve belirlenen süreyi de aşarak 2 saat kadar sürdü. Damdaki Mizahçınız Cihan Demirci için Foça'nın apayrı bir özelliği var, yaklaşık 20 yıldır geldiği bu özel ilçeye özellikle son yıllarda bulduğu her fırsatta koşarak giden, orda huzur ve keyif bulan Damdaki Mizahçı bu söyleşisi sonrasında da 10 gün kadar Foça'da kaldı. 











Söyleşinin sonunda Foça Belediye Baknaı Gökhan Demirağ, konuşmacılara plaketlerini verirken...  (12 Eylül 2013 - FOÇA BEŞKAPILAR KALESİ)


Hiç yorum yok: