13 Mart 2006

SAHİ, KİMDİR BU CİHAN DEMİRCİ ?


1962 İstanbul doğumlu Cihan Demirci ilk ve orta öğreniminden sonra İstanbul Devlet Güzel Sanatlar Akademisi Tekstil, Mimar Sinan Üniversitesi Türk Dili ve Edebiyatı ve son olarak da Mimar Sinan Üniversitesi Sinema Televizyon bölümlerinde okudu.

1978 yılında henüz 15 yaşındayken mesleğe karikatürcü olarak adımını atan Demirci’nin ilk karikatürleri; Fırt, Gırgır, Çarşaf gibi dergilerde yayınlandı. Cihan Demirci sonrasında kendi kuşağından pek çok mizahçı gibi Oğuz Aral'ın Gırgır dergisinde yetişti. Mesleğini hem mizah yazarı hem de karikatürist olarak sürdüren Cihan Demirci’nin ilk imzalı yazısı 8 Haziran 1980’de Gırgır dergisinde yayınlandı.

İlk mizah öyküleri de gene Gırgır dergisinde yayınlanan Demirci profesyonelliğe adımını 1981 yılının Haziran ayında Ses dergisinin mizah eki Atmaca'da attı. Bu dergide ustası Suavi Sualp'in ardından mizah yazarlığına ve karikatüristliğe başladı.
Cihan Demirci 1982 yılında Güldürü Üretim Merkezi'ne girdi ve GÜM çatısı altında 4 yıl kadar Türk Mizahının çok önemli ustalarıyla birlikte çalışma fırsatı buldu. Bu dönemde Güneş, Hürriyet ve Milliyet gazetelerinde karikatür çizip, mizah yazıları yazdı. Gümgüm adlı mizah gazetesinde çalıştı. Sonrasında; Fırt, Gırgır, Gazete-Mazete, Milliyet Yayınları, Yorgan, EP, Yeni Günaydın, Pes, Akşam, Kum, Milliyet-Kirpi, Miço, Mobidik, Cumhuriyet-Spor gazetesi, Ünlem gibi pek çok gazete ve dergide yazıp-çizip, çalışan Cihan Demirci kurduğu ekiplerle gazetelere mizah ekleri hazırladı, 2 yıl kadar Fransa’da yaşadı.

1996 yılında bir grup arkadaşıyla birlikte "Panik" adlı mizah dergisini çıkardı. Çeşitli dönemlerde TV yazarlığı ve yardımcı oyun yazarlığı yaptı. Kendine özgü bir mizah tarzı yaratmasını bilen Cihan Demirci , dilimize ve argomuza pek çok kelime, deyim ve terim kazandırdı. “Geyik Muhabbeti” deyimi bunların en başında gelmektedir…

1995’te Cumhuriyet gazetesinde başladığı özdeyiş tarzı "Laforizmalar"ını 1997-2002 yılları arasında Milliyet'te “Açık Pencere”adlı köşede sürdürdü. 1999’da Radyo Cumhuriyet’e “Damdaki Mizahçı” isimli bir mizah programı da hazırladı. 2000 yılında Takvim gazetesinde köşe yazarlığı yaptı.
İlk kitabı 1985'te yayınlanan Cihan Demirci'nin bugüne dek yayınlanmış, pek çok baskı yapmış ve 2005 yılının sonunda toplam 300 bine yaklaşan bir satışa ulaşmış 30 kitabı bulunuyor... Demirci bugüne dek; şiir, deneme, roman, mizah yazıları, özdeyiş, çocuk yazını, fıkra, biyografi, anı, inceleme türünde kitaplar yazdı. Cihan Demirci, 1993 yılından başlayarak son 12 yıl içersinde 600’e yakın söyleşi, panel, konferans, seminer, sergi, imza günü gibi pek çok kültürel etkinliğe katılarak Türkiye’yi kültürel anlamda dolaşmayı sürdürüyor. İlki 1981 yılında İstanbul’da olmak üzere bugüne dek; İstanbul, Sinop-Ayancık, Marmaris, Ankara, İzmir, Ödemiş, Kaş’ta toplam 10 kez karikatür sergisi açtı.

2002 yılında Karikatürcüler Derneğinin genel sekreterliğini üstlenen sanatçı 2001-2003 yılları arasında Müjdat Gezen Sanat Merkezi’nde “Mizah Kültürü” adlı dersin öğretmenliğini yaptı. 2002-2005 yılları arasında 3 yıl boyunca TRT-FM radyosuna “Cihan Demirci’yle Söz Söze” adlı 157 bölüm süren bir mizah programı hazırladı.

Cihan Demirci 2002-2004 yılları arasında Radikal gazetesinin Pazar eki “Radikal-2”ye 2005'te de Birgün gazetesi Pazar ekine yazdı. Halen zaman zaman Cumhuriyet gazetesi Kültür-Sanat sayfasına, sürekli olarak da; Bizden Haberler, İle ve İmge-Öyküler adlı dergilere yazıyor.

Nam-ı diğer “DAMDAKİ MİZAHÇI” olan Cihan Demirci 2005 yılında yazarlığının 25. yılını geride bıraktı…Kendisinin "hakim medya" ile arası hiçbir zaman iyi olmadığı için son 10 yıldır o dam senin bu dam benim turlayıp duruyor. Bireysel, bağımsız ve yapayalnız bir yazar-çizer olarak hayata karşı "muhalif" tavrına 32 kısım tekmili birden bir inatla devam ediyor...


Şimdilik bu kadar... Dağılabilirsiniz!..

Hiç yorum yok: