28 Nisan 2024

CİHAN DEMİRCİ, İZKİTAP İZMİR KİTAP FUARINDA OKURLARLA 3 KEZ BULUŞTU!..


2024 yılında ilk kez bir Kitap fuarına katıldım... İzkitap İzmir Kitap Fuarı... Geçtiğimiz 2022 ve 2023 yıllarında Gaziemir'de düzenlenen bu fuar bu yıl Kitap fuarına yakışan şehrin en merkezi yeri olan, Tüyap'ın da çeyrek asrı aşan bir süre İzmir Kitap fuarını yaptığı Kültürpark'taydı.

Ancak Tüyap'ın kullandığı kapalı mekan artık kullanılamaz olduğu için açık havaya yayılan bu fuar çok geniş bir alanda, düzensiz ve insanı yoracak kadar stand karmaşası yaşıyor!..

Aradığınız standı bulmanız hiç kolay değil, bu durum sadece okur için değil yazarlar için de geçerli!.. Fuarı düzenleyen şirket adeta stand satmış ve başka bir şey yapmamış gibi, hepsi bu!!!
Örneğin bu fuarın tamamını gezemezsiniz çünkü dağınık bir alan içinde, başı sonu anlaşılamaz bir halde!. Yani bu kötü düzenlenmiş açık hava fuarı küçük ilçelerin fuarlarını bile aratıyor ve İzmir'e yakışmıyor!..

Son 4 yılın ekonomik anlamda ülkenin 100 yılı deviren tarihi içindeki en kötü ve en yaşanmaz süreci olması da fuara okur katılımını azaltmış görünüyor ama tüm bu olumsuz şartlara rağmen, fuarın açılış günü olan 19 Nisan 2024 Cuma günü Yağmur Yayın Standına İzmir'de geçmişte verdiğim yoğun emeğin içinden dostlar, okurlar, öğretmenler ve öğrencileri çıkageldiler!..


Örneğin 20 yılı aşkın bir süre önce gittiğim Tepecik'teki o unutulmaz Şehit Fazılbey İlköğretim okulundan öğretmen arkadaşımız vardı gelenler arasında. Kitap bahane, sohbet şahane anlar yaşadık sonuçta!. 

Fuardaki ikinci ikinci imza günüm 20 Nisan Cumartesi günü olacaktı ama o gün hem Foça'da, hem de İzmir'de çok şiddetli bir yağmur yağınca bu imzayı iptal ettik ve 22 Nisan Pazartesi gününe aldık.

22 Nisan'da oldukça sakin geçen bir fuarda birden Ruhi Köymen gibi Ankara kökenli sıkı bir mizah okuru dost geldi karşımıza ve en umutsuz anda bile gene direkten döndük!..


17 gibi fuar kapısından tam çıktığım sırada karşıma eski bir dost, Kültürpark'ın 90'larda ve 2000'lerin başlarındaki bence en güzel içkili mekanı Palmiyeler Restoranın işletmecisi Sıtkı abi çıkmaz mı!.. 

Harika mezeleri ve harika bir atmosferi olan Palmiyeler bize kendimizi uygar bir Akdeniz ülkesinde hissettirirdi. Sıtkı abinin müşterileri de genellikle İzmir'e kültürel etkinliklere gelen tiyatrocular, sinemacılar, oyuncular, şarkıcılar, yazarlar, çizerler, sanat insanları olurdu. Mekanında küçük bir kitaplığı vardı ve ona gelen imzalı kitabını da getirirdi yanında, çünkü Sıtkı abi iyi bir okurdu aynı zamanda...
Nerden nereyeeee... Entelektüel sahibi olan içkili mekanlardan taşra panayırı şeklinde, herkesin yazar olduğu ama okurun pek ortalıkta gözükmediği böylesi Kitap fuarlarına!.. Eh bize de bu yakışır!!!!


İZKİTAP İZMİR KİTAP FUARINDA SON İMZA GÜNÜNDEN...

Bu yıl İzmir'de Kültürpark'ta ilk kez açık havada düzenlenen İzkitap İzmir Kitap Fuarında son imza gününü, 27 Nisan 2024 Cumartesi günü üyesi olduğum Karikatürcüler Derneği'nin standında gerçekleştirdim...

Foça'dan İzmir'e gelirken yanımda Foça'nın ünlü rüzgarını da yanımda getirdiğim ve gene bir kötü komşu derdiyle uykusuz bir halde geldiğim fuarda beni yalnız bırakmayan dostlara, arkadaşlara, okurlara, meslektaşlara çok teşekkür ederim.


3 saati aşan bir sürede bir yandan imza bahane, sohbet şahane anlar yaşadık!.. İzmir'de uzun yıllardır her türlü fuar etkinliğinde benim uğurum haline gelen Kemal Peker arkadaşım ve öğretmen Umut Güngör arkadaşım gene yok yazılmadılar her zaman ki gibi...

Çizer arkadaşlarım Birol Çün ve Ayten Köse ile paylaştığımız dernek standına özel olarak gelen; Ergun Akleman, Tayfun Pezek, Burhan Kılınç, Şeref Aldemir, İsmail Tezgel, Hakkı Gümüştaş, Musa Dinç, Yavuz, Sibel, Zuhal ve Özgür arkadaşlarımın şahsında ismini sayamadığım herkese teşekkürler, mizah dolusu sevgiler...

Bu arada fuarın organizasyon bozukluğuna, kötü düzenlemesine daha önce değinmiştim umarım Kültürpark yeniden Tüyap dönemindeki gibi doğru dürüst bir kapalı alanda bir fuar yaşar ve şunu da eklemek gerekir; umarız bu fuarı düzenleyenler yayınevi ve yazar ayrımı yapmadan fuarın sayfalarında bizlerin de görsellerine yer verir, ayrımcılık yapmazlar!!!!


Mizahın hayatımızdan epeyce geri düştüğü, işimizi yapamaz hale getirildiğimiz, bir köşeye çekilmek durumunda bırakıldığımız bir dönemde bu tür etkinlikler de olmasa moral olacak pek bir şey kalmadı zira...

Umarız bu dünyadan göçüp gitmeden mizahın yeniden o eski günlerdeki kadar güçlü ve etkin olacağı anları ve günleri görmek kısmet olur...

DAMDAKİ MİZAHÇI: CİHAN DEMİRCİ (27 NİSAN 2024)
















Hiç yorum yok: