18 Nisan 2024

BUNDAN TAM 88 YIL ÖNCE BUGÜN İZMİT SEKA KAĞIT FABRİKASINDA İLK KAĞIT ÜRETİLMİŞTİ!..


CEHALETİN VE GERİCİLİĞİN ELİNDE ESİR HALDEKİ BU ÜLKEDE YOK EDİLEN ÖNEMLİ BİR KURUM DA SEKA KAĞIT FABRİKALARIDIR!!!!! 

SEKA YENİDEN HAYATA GEÇİRİLMELİDİR!!!!


Cumhuriyet, uygarlık yolunda atması gereken bir adımı atarak 1934 yılında bu ülkedeki ilk kağıt fabrikasını kurdu. SEKA kağıt Fabrikası 1936 yılında kağıt üretimine başladı!.. Fabrikadan ilk kâğıdın çıktığı 1936’dan, Sümerbank’tan ayrılarak Kamu İktisadi Teşekkülü (KİT) statüsüne geçirildiği 1955’e ve AKP iktidarının SEKA'yı yok ettiği 2005 yılına dek SEKA ülke çapında tam 7 kağıt fabrikasına ulaşmıştı. SEKA Taşucu; yılda 155 bin ton, SEKA İzmit; 139.966 ton, SEKA Balıkesir; 100 bin ton, SEKA Giresun Aksu; 82.500 ton, SEKA Dalaman; 75.000 ton, SEKA Çaycuma; 75.000 ton ve SEKA Afyon 50.000 ton üretim yapıyordu!.. SEKA bu ülkenin kültür ve uygarlık yolundaki önemli bir gücüydü ve bu güç binbir güçlükle oluşmuştu ama bu güç; kağıda, kitaba, kültüre, sanata, medyaya, yayıncılığa düşman olan karanlığın iktidarı AKP tarafından bir çırpıda yok edildi!!!

Cehaletin gücü için çırpınanların o çok sevdikleri Osmanlı, matbaanın Batıda keşfinden ancak tam 291 yıl sonra matbaasını kurabilmiş bir İmparatorluktu ama o İmparatorlukta yaşayan Ermeniler, Rumlar ve Museviler Osmanlı'nın toprağında Osmanlı'dan çok daha önce kendi matbaalarını kurarak bu coğrafyada yayıncılığın da temelini atmışlardı. O yüzden SEKA kağıt fabrikalarının tarihi bir anlamı da vardı!.. Ama 2005'te SEKA yok edildikten sonra bu ülkede yayın dünyası, özellikle yayınevleri yerli kağıda ulaşamaz hale geldiler. Yurt dışından kağıt ithali özellikle AKP'nin iyice sapıttığı şu son 4 yılda Euro'nun ve Dolar'ın da delicesine artmasıyla kağıt maliyetlerini anormal düzeylerde patlattı ve zaten az kitabın okunduğu bir ülkede yayın dünyası kitaplara ne kadar zam yapacağını şaşırdı!..

AKP'nin yolcu edilmesi sonrasında bu ülkenin o yok ettiği kağıt fabrikalarını günümüzün teknolojisine uygun şekilde bir an önce yeniden hayata geçirmesi gerekiyor yoksa AKP'nin ülkede son 22 yılda başardığı uygarlıktan uzak, Ortaçağ vaziyeti asla onarılamaz!.

YAZI: CİHAN DEMİRCİ (DAMDAKİ MİZAHÇI)

#SEKAkağıtFabrikalarıYenidenHayatBulsun


Hiç yorum yok: