24 Haziran 2016

CİHAN DEMİRCİ'NİN YENİ KİTABI; "HINZIR CAN'DAN BÜYÜKLERİ ANLAMA KILAVUZU" ÜZERİNE RADİKAL-KİTAP'TA ÇIKAN YAZI...

Radikal-Kitap eki'nin 24 Haziran 2016 Cuma tarihli, "Bu yaz ne okuyalım" manşetiyle çıkan, hem küçüklere hem de büyüklere tatil kitapları önerilen 797. sayısında, önerilen kitaplardan bir tanesi de, Cihan Demirci'nin henüz Haziran başında yayınlanan son kitabı; "Hınzır Can'dan Büyükleri Anlama Kılavuzu" oldu. Aylin Tunca'nın kitabım üzerine yazdığı yazıyı sizlerle aşağıda paylaşıyorum...  (C.D.)

Büyükleri anlayabilmenin kılavuzu!


Çocuk edebiyatında “mizah”a farklı bir yer açan mizah ustası Cihan Demirci’nin Hınzır Can adlı kahramanı son kitabında arkadaşlarıyla birlikte, çok zor bir işe kalkışıp büyükleri anlamaya çalışıyor!..

AYLİN TUNCA
taylinart@gmail.com

Kitabın kapağında psikiyatrist sandalyesinde oturan Hınzır Can, babasına soruyor: “Bana büyüklüğünü anlat Baba!..” Oysa biz psikiyatristlerde bu sorunun tam tersini duyduk hep. Çünkü bugüne dek bir çocuk çıkıp da, büyükleri o koltuğa yatırmamıştı belki de.

Hınzır Can, edebiyatımızda hem yazar hem de çizer olarak mizaha tam 38 yıldır çok yoğun emekler veren, komple bir mizah ustası Cihan Demirci’nin “Canlı” yayın çocuk kahramanı ve 46. Kitabı. Günümüz çocuğunu çok iyi incelediği bugüne dek katıldığı 1000’i aşkın okul etkinliğinden de belli olan yazar-çizer, “Hınzır Can’ın Maceraları” adını verdiği dizinin üçüncü kitabında karşımıza sadece bir “çocuk” kitabıyla değil aynı zamanda büyüklerin de rahatlıkla okuyup, ders çıkaracakları (biz öyle sanalım, büyükler pek ders çıkarmaz zira!) ilginç, neşeli, sevimli gözlemlerle dolu bir kitapla çıkıyor.



“Hınzır Can’dan Büyükleri Anlama Kılavuzu”nda, büyükleri anlamakta zorluk çeken hiper enerjik çocuk Hınzır Can, en yakın arkadaşlarıyla bir grup oluşturuyor. Grubun adı: “Büyükleri Anlama Kılavuzu Grubu”… Kitap boyunca bu grubun büyükleri anlama yolunda gösterdiği “çocukça” çabaları görüyor, gene taşkın bir Cihan Demirci mizahıyla karşılaşıyoruz. Kitap, çocuğuna “Annecim” diyen anneleri anlamaya çalışmakla başlayıp, Hınzır Can’ın; “büyükleri anlamaya en büyüklerden başlayalım” demesiyle devam ediyor.


Dede ve babannenin ardından bu kez anne ve baba sahne alıyor ve tüm diyaloglarda günümüzün sürekli sistemi değişen, o şaşkın ve o baş döndürücü eğitim koşturmacası içersinde nefes almadan koşturan çocukların aslında ne denli yalnız olduğu gerçeği de mizahın etkili gücüyle yüzümüze çarpıyor. Nitelikli bir mizah sadece iyi bir anlatım gücüyle değil, mizaha özgü o benzersiz, derin “gözlem” gücüyle de vardır. Günümüzün tekno hıza sahip çocuklarının gözünden, büyüklerin epeyce traji-komik vaziyet seyreden sosyal medya ve Facebook macerasına dair müthiş gözlemler de doğrusu pek hoş olmuş.

“Büyüklerde Anlayamadığımız Hareketler” ile “Öğrenci arkadaşlardan büyükleri anlama yanıtları” kitabın en çok sevdiğim ve en çok güldüğüm bölümleri oldu. Çeşitli yaş gruplarından çocukların “büyükleri anlama” konusunda verdiği yanıtlar bence kitabın doruk noktası olmuş. Uzun yıllar toplumsal-siyasal ve absürd gücü olan, gençlere- büyüklere seslenen bir mizahla karşımıza çıkan Cihan Demirci, özellikle 2000’li yıllarla birlikte düzenli olarak ürettiği “çocuk” kitaplarıyla adını çok daha geniş bir perspektife yazdırdı. Kimileri bu işi çok basit gibi görse de, çocuğa yazabilmek bence yazarlığın gerçek er meydanı. Mizah dergilerinde, gazetelerde, mizah eklerinde, edebiyat dergilerinde uzun yıllar yazdıktan sonra çocuk yazını alanında, mizaha farklı bir yer açtığını düşündüğüm Cihan Demirci, Hınzır Can aracılığıyla aslında bu kitabında da çocukların saflığının, temizliğinin, naifliğinin dobralığının yanında yer almış ve kitabın belli yerlerinde tüm zamanların en çok ilgi görmüş çocuk kitabı kahramanı olan “Küçük Prens”e de atıfta bulunarak, büyüklere karşı çocuklardan yana bir tavır almış.

İlk kitabı “Hınzır Can Çevre Dostu”nda yaşadığımız bitmek bilmez o çevre sorunlarına mizahın farklı penceresinden bakan Hınzır Can, ikinci kitabı; “Hınzır Can’la Neşeli Dersler”de ders kitaplarından sıkılmış tüm çocuklar için bu kitaplardaki bilgileri alt-üst etmiş ve o sıkıcı bilgileri bambaşka ama çok daha keyifli bir hale getirmişti. Haziran ayı başında çıkan üçüncü kitap; “Hınzır Can’dan Büyükleri Anlama Kılavuzu” nda hiper enerjik, hazır cevap fabrikası bir çocuk kahramanın kişiliğinin artık daha da yerine oturduğunu görüyoruz. Okul döneminde pek birbirini göremeyen, ancak yaz tatilinde bir arada olabilen anne-baba ve çocuklar için yaz tatiline en uygun kitaplardan biri bence. Bu arada büyükleri anlayabilmek ne kadar mümkün, ona da kitabı okuyanlar karar versin!..

HINZIR CAN’DAN BÜYÜKLERİ
ANLAMA KILAVUZU

Cihan Demirci
Kırmızı Kedi Yayınevi, 2016
144 sayfa, 12 TL.


Hiç yorum yok: