04 Aralık 2014

CİHAN DEMİRCİ, GEBZE'DE SULTAN AYHAN İLKOKULUNDA ÖĞRENCİLERLE BULUŞTU...

Tarih: 3 Aralık 2014... Bir kaç gündür süren yağmur dinmiş, soğuk hava uçup gitmiş, içimizi ısıtan bir güneşle birlikte, Kırmızı Kedi yayınevinden sevgili Alp Özalp'le birlikte Gebze'ye gidiyoruz. Gebze'de konuk olacağımız Sultan Ayhan İlkokulu'ndaki etkinliği Gebze'de bulunan Özgürlük Kitabevi düzenlemiş. Kitabevinden İlhan Canan ve okul öğretmenlerinden Vedat öğretmen bizi karşılıyorlar. Müdür Halûk beyin odasında biraz soluklandıktan sonra, okulun salonunda Cihan Demirci, ilk söyleşisine başlıyor. 


Karşımda 4. sınıf öğrencileri... Okullardan nerdeyse kaldırılacak aşamaya gelen Resim dersini seven öğrenci sayısının salonun nerdeyse tamamından oluşması ayrı bir güzellik. Öğrenci arkadaşlara mizah ve karikatür konusunda bilgiler verdikten sonra, bu etkinlikte benimle birlikte olan son 3 çocuk kitabımdan bahsediyor, özellikle de "Hınzır Can"ın hınzırlıklarını anlatıyorum onlara. Çevre duyarlılığı konusu ilgilerini çekiyor. Bu çocuklar ne de olsa bir sanayi bölgesi olan Gebze'de yaşıyorlar. Ardından yoğun bir ilgiyle kitap imzası gerçekleşiyor. Öğlene doğru bu kez sınıftayız. Çünkü çizim yapmak istiyorlar heyecanla... Karikatür Atölyesi kıvamındaki bir söyleşiyi, bu kez çizim çalışmaları yaparak noktalıyoruz. Öğleden sonra bir başka sınıfta 3. söyleşimizi ve çizim çalışmalarını gerçekleştirip Sultan Ayhan İlkokuluna veda ediyoruz. 


Öğrenci arkadaşların karikatüre olan merakı ve ilgisi görülmeye değer. Pek çok öğrenci bir şeyler çizmeye çalışıyor ve söylediklerine göre karikatürle hayatlarında ilk kez tanışıp, ilk kez karikatür çizimi denemesinde bulunuyorlar. Bakın etkinlik boyunca yanımızdan ayrılmayan 4-C sınıf öğretmeni Nesrin Çelik, Cihan Demirci'ye yazdığı notta neler diyor:  "Hoşgeldiniz sınıfıma, bugün bana ve öğrencilerime yeni bir kapı açıp bizi çok mutlu ettiniz. Öğrencilerim ve ben sizden çok etkilendik, kitaplarınızı çok beğendik. Görüşmek dileğiyle."


Nesrin öğretmen bu arada bir kaç öğrencinin yaptığı çizim çalışmalarını da bu notun altına eklemiş. Bu sayfada onları sizlerle paylaşıyorum. Orada, 4-C öğrencisi Dilara Akman'ın çiziminin yanında yazdığı satırlarda "Keşke gitmesen, burada kalsan" deyişi de gözlerimi dolduruyor hani. Faruk Çelik, çizgileriyle, sorularıyla dikkat çeken öğrencilerden. Çizgi yeteneği olduğu belli. Melek Dertli, Esra Dursun, Ömer Safa ve Asrın Demir Demirel arkadaşlarımız da öyle. 


Etkinlik boyunca sohbet ettiğimiz sevgili Vedat öğretmen de, sanki 70'li yıllardan ışınlanmış sıcaklıkta bir öğretmen portresi çiziyor. Tuhaf bir ülkedir burası vesselam. En umutsuz anlarınızda gittiğiniz bir okulda, bir kaç iyi öğretmen, harika öğrenciler çıkar karşınıza, ve yeniden "moral" depolarsınız. Ben zaten hep söylediğim gibi, yıllar önce bu yüzden çocuklara ve onların saf, naif, tertemiz duruşlarına sığınmış bir yazar-çizerim. Fırsat buldukça böyle okul okul gezer, onların sayesinde "moral" depolarım yeniden. Çocukluk süresini de ciddi anlamda azaltmış, hatta çocukluğu  yok etmeyi de kafasına koymuş bir ülkede, her türlü olumsuz koşula rağmen hala iyi ki çocuklar var. Tıpkı yok etmeye çalıştığımız ağaçlar gibi... Çocuklar da ağaçlar gibi oksijen veriyorlar bize... O halde Gebze'ye ve bu güzel okula selam olsun İstanbul'dan... 

Cihan Demirci 



GEBZE'DEKİ SULTAN AYHAN İLKOKULUNDA 3 ARALIK 2014 TARİHİNDE GERÇEKLEŞEN CİHAN DEMİRCİ ETKİNLİĞİNDEN FOTOĞRAFLAR... 

Okul müdürünün odasında soluklanma anında...
4-C Sınıf öğretmeni Nesrin Çelik öğretmenle... 

Çizim yeteneği olan öğrencilerden Faruk Çelik'le yaptığımız çizim çalışması sonunda...






 ÖĞRENCİ ARKADAŞLARIMIZIN ÇİZİMLERİ VE NOTLARINDAN ÖRNEKLER...



  Etkinliğimizin mimarlarından Vedat öğretmenle... 

 Gebze Sultan Ayhan İlkokulundaki bu güzelim etkinliğin gerçekleşmesini sağlayan Özgürlük Kitabevi adına İlhan Canan arkadaşımız ve okul öğretmenlerinden Vedat öğretmenle birlikte okuldan ayrılma öncesi bir anı... (Fotoğraflar için; Alp Özalp ve İlhan Canan'a teşekkürler...)

1 yorum:

Unknown dedi ki...

Etkinlikte çocukların geleceğinde önemli izler bıraktığınızı düşünüyoruz. Çevrecilik, Mizah, karikatür, Sanat ...bizlerin geleceği olan çocuklara aktarılması gereken önemli kavramlar... Bunları anlatarak etkilediğiniz öğrenciler adına çok teşekkürler... İyi ki geldiniz ve günümüze renk kattınız...

Özgürlük Kitabevi