02 Eylül 2009

YEŞİLÇAM'DA YÜZÜMÜZÜ
GÜLDÜRENLER ANILDI...
Beşiktaş Belediyesinin Abbasağa Parkında düzenlediği, Faruk Şüyün tarafından hazırlanan "Ustalara Saygı" etkinliklerinde, 31 Ağustos Pazartesi gecesi Yeşilçam'da yüzümüzü güldürenler anıldı. Faruk Şüyün'un sunduğu geceye konuşmacı olarak; Zihni Göktay, Ülkü Erakalın, Arda Uskan, Yahya Karadaş ve bendeniz Cihan Demirci katıldık.

Gecede komedi filmlerine dair anılarımı aktarırken...

Beşiktaş Belediyesinin 5 yıldır sürdürdüğü "USTALARA SAYGI" geceleri yaz aylarında Beşiktaş'taki Abbasağa Parkında yapıldı. Gazeteci ve kitap eki yönetmeni dostumuz Faruk Şüyün'un hazırladığı saygı gecelerinin yaz dönemindeki sonuncu etkinliği, 31 Ağustos 2009 Pazartesi gecesi, Abbasağa Parkında gerçekleşti. Gecedeki konuşmacılardan biri olarak, o gece adeta çocukluğuma 60'lı yılların sonlarına, 70'li yılların başlarına gittim... Söz bana geldiğinde çocukluğumda komedi filmleriyle nasıl tanıştığımı, beni ve ailemi bu filmlerle evinde tanıştıran sinema makineleri tamircisi Murat ustayı, Necdet Tosun'lu, Hulusi Kentmen'li çocukluk anılarımı anlattım parkı dolduran çoğu Beşiktaşlı dostlara... Sonrasında; bu filmlere emek vermiş senaristlerden Suavi Süalp'ten Sadık Şendil'den anılar aktardım. Gecede söz alan; Zihni Göktay, Arda Uskan ve Ülkü Erakalın da anılarını, anekdotlarını paylaştılar izleyenlerle. Sinema arşivcisi Yahya Karadaş'ın hazırladığı komedi filmleri kolajı da bizi alıp yeniden o günlere götürdü. Siyah-beyaz dönemden filmlerle başlayan bu kolaj yolculukta İsmail Dümbüllü'den Kemal Sunal'a dek bir Yeşilçam yolculuğu yaptık.

Yönetmen Ülkü Erakalın ise geceye, Nejat Uygur, Feridun Karakaya ve Nevra Serezli ile yaptığı çekimleri getirmişti. Bu görüntülerde usta sanatçılar, komedi yapmanın zorluklarını aktardılar. Yılların tiyatro, sinema ve dizi oyuncusu Zihni Göktay her zaman ki sevimli, babacan üslubuyla komedi oyuncularının çektiği çilelere değindi. Gecede beni yalnız bırakmayan kameraman arkadaşım Cengiz Karadeniz burada gördüğünüz fotoğrafları çekti. Bu keyifli gece, filmlerden görüntüler ve komedi filmlerine ve oyuncularına dair anılarımızla sürdü. Son bölümde o dönemin saflığının, samimiyetinin günümüzde pek kalmadığına değindim. Recep İvedik'le, Şaban tiplemesini karşılaştırrarak yitirdiğimiz güzellikleri anlatmaya çalıştım sürpriz bir şekilde çok sıcak bir gecede yağan yağan yağmura rağmen izlemeyi sürdüren sinemaseverlere...Yeşilçamın özellikle 60'lı, 70'li ve 80'li yıllarına doğru keyifli, sinemaskop bir yolculukta zaman yetmediği için pek çok komedi oyuncusunu, senaristi ve anamadık ama bu etkinliğin bir devamının yapılması için Faruk Şüyün'dan kış dönemi için söz aldık. Umarız bu yarım kalan gecenin devamı gelir...Bu arada "Ustalara Saygı" etkinlikleri Ekim ayından itibaren yeniden kapalı salonlarda devam edecek...

GECEDEN ENSTANTANELER...

"Yeşilçam'da Yüzümüzü Güldürenlere Saygı" gecesiyle ilgili EVRENSEL gazetesinde çıkan haber için LİNK ADRESİ:

http://www.evrensel.net/haber.php?haber_id=57148

Beşiktaş Belediyesinin sitesinde gecenin haberiyle birlikte geceden kısa bir video yer alıyor. Videoya ulaşmak için tıklayınız:

http://www.besiktas.bel.tr/videoPopup.jsp?video=285

Gecenin sonunda; Yahya Karadaş, Zihni Göktay ve Cihan Demirci...

Hiç yorum yok: