17 Temmuz 2007

ORHAN ALEV'İ UĞURLADIK...
Gırgır yıllarının mizah ustası Orhan Alev,
sıcak mı sıcak bir havada, her zaman ki sessizliğiyle
Kartal Merkez Camiisinden uğurlandı...

Orhan Alev'in eşi Serpil hanım, camide taziyeleri kabul etti.
Hafta sonunda iki-üç gün nefes almamıza izin veren Temmuz havasının, gene Temmuzluğunu yaptığı felaket sıcak bir havada sevgili Zafer Temoçin'le birlikte Kartal yollarındayız. 15 Temmuz günü, henüz 57 yaşındayken aramızdan ayrılan Orhan Alev ağabeyin cenazesinin kalkacağı Kartal Merkez camisinin avlusu o kadar küçük ki, kenarda bir yere yerleşiyoruz. Orhan Alev'in Gırgır ve Fırt'taki ekürisi Süleyman Yıldız ilk gördüğümüz mizahçı oluyor. Behiç Pek'in yanındaki kim acaba diyorum içimden. Zafer'e soruyorum. Yıllardır görmediğim Engin Ergönültaş'mış meğerse. O kadar değişmiş ki, tanımama olanak yok. Derken Gırgır'ın eski kadrosundan çizer-yazar arkadaşlar birer birer gelip, yalnız bırakmıyorlar Orhan Alev'i... Can Barslan'la ayak üstü biraz konuşuyoruz. Süleyman, Behiç, Engin ve Can'ın yanı sıra; Musa Gümüş, Atilla Atalay, Vedat Özdemiroğlu, Hasan Kaçan, Latif Demirci, Apdülakdir Tamer, Servet Gürbüz, Birol Bayram, Metin Üstündağ ile eşi Hatice Meryem, Ahmet Keskin'i görüyorum. Derken Orhan Alev'le son yıllarında iki ayrı dergi çalışmasında bulunan Aziz Yavuzdoğan ve Yalvaç Ural'la karşılaşıyorum. Ustası Oğuz Aral'ın deyimiyle "Gırgır ekibinin en suskun adamı"nı sessiz-sedasız uğurluyoruz eski çalışma arkadaşları olarak. Eşi Serpil hanıma üzüntülerimizi iletiyoruz.
Zafer Temoçin, Orhan abinin ölümünden sonra eşinin Hürriyet'e verdiği gazete ilanında, bir mizahçıya yakışacak yanlışlığı anlatıp gülümsetiyor bizi gene. Vefat ilanı telefonla yazdırılırken, karşı taraf virgül sözcüğünü "Birgül" anlayıp, bir çocuk daha eklemiş Orhan ağabeye, Zafer bunu ayrıntılı olarak http://mizahhaber.blogspot.com/ bloguna yazdı, hatta vefat ilanı belgesiyle, oradan daha ayrıntılı okuyabilirsiniz...
Orhan Alev'i uğurladıktan sonra Musa Gümüş, Zafer ve ben bir çay bahçesine atıyoruz kapağı, karikatür ve mizah içimize öylesine işlemiş ki, seçim azgını partilerin her tarafı sarmış, kafa tırmalayan kuru gürültüsü altında, akşam ilerledikçe daha da artan bir sıcakta biz gene "mizah" sayesinde serinliyoruz her zaman yaptığımız gibi... Evet, Gırgır'ın en sessiz çalışanı da ayrıldı aramızdan gene bir Temmuz günü... Orhan abi tüm sessizliğiyle şimdi Oğuz ustanın yanında... Oğuz abi, "Anlat bakalım Orhan, bu kadar erkenden burda işin ne?" dedi mi acaba?.. Orhan abi, bu soruya da sessizlikle mi yanıt verdi dersiniz?..

Orhan Alev'in cenazesinde Aziz Yavuzdoğan, Cihan Demirci ve Musa Gümüş.

Bu fotoğrafta üstteki üçlüye, tüm ciddiyetiyle en sağda Zafer Temoçin arkadaşımız eklenmiş!..

(Fotoğraflar için Karikatürcüler Derneği'ne teşekkürler...)

Hiç yorum yok: