14 Aralık 2006

Sedat Simavi yazımıza
Deniz Som ses verdi

Deniz Som, 14 Aralık Perşembe 2006 tarihinde, Cumhuriyet gazetesindeki "Vaziyet" köşesinde, bir kaç önce bu blogta yayınlanan "SEDAT SİMAVİ" yazıma ses verdi.
İşte Deniz Som'un köşesine koyduğu yazı:
Sedat Simavi'nin adı silinip giderken
"TÜRKİYE Gazeteciler Cemiyeti, onun adına her yıl ödüller vermese, Sedat Simavi 'nin adı medyamızda hiç geçmeyecek" diyor, "Damdaki Mizahçı" arkadaşımız Cihan Demirci :
"11 Aralık, ölümünün 53. yılıydı, gene pek anımsayan çıkmadı. Oysa 57 yıllık ömrüne o kadar çok şey sığdırmıştı ki. Öncelikle bir karikatürcüydü o. 1921-1923 yılları arasında yayımladığı 'Güleryüz' adlı mizah dergisi, Kurtuluş Savaşı sırasında Mustafa Kemal 'i destekleyen tek mizah dergisiydi. 1917'de çektiği ilk konulu Türk filmlerinin kayıp olduğunu Mimar Sinan Üniversitesi'nde okurken öğrenmiştim. 1946'da Türkiye Gazeteciler Cemiyeti'ni kuran Sedat Simavi 1949'a kadar bu cemiyetin başkanlığını yapmış, sayısız dergiye, gazeteye yayıncı olarak imzasını attıktan sonra 1948'de Hürriyet'i çıkarmıştı. Bu büyük ustanın adı, 1980'lerde Uluslararası Sedat Simavi Karikatür Yarışması ile yeniden soluk alır olmuştu. 1994'e dek bu isimle süren yarışma, o yıldan sonra, Hürriyet'in yeni sahibi Aydın Doğan 'ın adına dönüştürüldü, böylece Türk karikatürüne emeği geçmiş bir isim yok sayıldı! Sedat Simavi ustanın adı, bugün kurucusu olduğu gazetenin logosunun altında kaymış bir yıldız gibi eğreti duruyor. Onun kurduğu Cemiyet de olmasa, adına verilen herhangi bir ödül kalmamış olacak."
--------------------------------------------------------------
Vahit Akça arkadaşımızın çizgileriyle, 11 Aralık Pazartesi gecesi "Ustalara Saygı" etkinliğinde andığımız büyük usta RIFAT ILGAZ. Bu portreyi özel olarak çizip, "DAMDAKİ MİZAHÇI" ya ileten sevgili Vahit'e teşekkürler...

Hiç yorum yok: